English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 12 April 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
DVD с песни на тракийската народна певица Дарина Славчева
DVD с песни на тракийската народна певица Дарина Славчева


read in: Български
DVD с песни на тракийската народна певица Дарина Славчева
14 November 2007 - Пловдив, България

Вече е факт DVD-то "Тракийски песни в изпълнение на Дарина Славчева" включващо 12 тракийски народни песни в изпълнение на българска народна певица Дарина Славчева. Това е първото самостоятелно DVD на младата народна певица, която е преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) – Пловдив и солист на Ансамбъл "Тракия". Аранжиментите на песните са на проф. Милчо Василев.

Дарина Славчева е родена на 25.04.1981 година в Стара Загора. Любовта към българските народни песни наследява от родителите на майка й Коста и Димитра Султанови от ямболското село Генерал Инзово. На пет години е приета в Детско-юношески фолклорен ансамбъл “Загорче“ в Стара Загора. По-късно участва като солистка към оркестъра на "Център за работа с деца" в родния й град. Известната тракийска народна певица Кичка Савова й дава много добра фолклорна подготовка и й показва верния път в народната музика. Първата песен, която Дарина изпява е бавната жътварска песен “Пиле пее по небето“. На 13 години е приета в Националното училище за фолклорни изкуства в град Котел, а от втори курс е солистка в концертните изяви на училището. През 1997 година на конкурса “С песните на Вълкана Стоянова“ прочутата народна певица Вълкана Стоянова забелязва таланта й и става нейна учителка. За работата си с нея Дарина споделя: "Вълкана е мой кумир в народните песни. Сама е обработвала много от песните, които изпълнява. Тя е певица с класа. Недостижимо духовно явление!". В трети курс става ученичка на Стефка Георгиева, преподавателка в училището в Котел.

В четвърти и пети курс Дарина Славчева постоянно се явява на конкурси и печели награди и призове: приз на конкурса "С песните на Вълкана Стоянова" през 1999 г.; първа награда на конкурса "С песните на Петкана Захариева" в Стара Загора; първа награда на конкурса "С песните на Атанаска Тодорова" в Чирпан; първа награда на конкурса-надпяване "С песните на Радка Кушлева".

След като завършва НУФИ в Котел, Дарина Славчева е приета в АМТИИ Пловдив – "Изпълнителско изкуство" ( Народно пеене ). Тук има щастието да работи с професор Анка Кушлева. От 14.10.1999 г. е певица в Хора на ансамбъл “Тракия” - Пловдив, а една година по-късно става негова солистка.

Дарина Славчева има множество изяви и записи с известни фолклорни формации и изпълнители: "Мистерията на българските гласове" с диригент Дора Христова; ансамбъл "Хоро" при ДНА – Пловдив; оркестър "Орфей" с ръководител Георги Янев; оркестър "Тракия" на Иво Папазов; оркестър "Сакар" с ръководител Даниел Кехайов; оркестър "Южни ритми" на Тодор Кожухаров; оркестър "Зорница" – Стара Загора; трио "Румен Родопски"; ансамбъл "Елика" – Пловдив. Участва с вокални квартети и квинтети за различни музикални проекти: с Темелко Иванов (кавал и глас) с песни на Вълкана Стоянова; участие в записа към спектакъла "Сътресение" на Мариус Куркински; участие в проекта "Ориент експрес" ( Дания ); участие в музикални проекти в Холандия и Германия. Записала е над 50 народни песни с обработки на различни музиканти: Костадин Генчев, Ради Радев, Димитър Христов, Стоян Пауров, Димитър Лавчев, професор Милчо Василев в съпровод на Оркестъра на БНР с диригент Христофор Раданов. След като завършва магистърската си степен, работи като преподавател в АМТИИ – Пловдив. За народната музика Дарина Славчева споделя: "Българският фолклор е един неизчерпаем извор и колкото повече гребеш от него, виждаш колко по-чист и съвършен е! Обичам да пея само истински народни песни."

Антон Гърдев
Filibe.comback
print
send to friend
Anton Gardev

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's ShirtTop Mp3
Buryano, Buryanke 2/4
Shipochensko horo
Ramagane
Opas
Ovchar sviri
Chibur
Kiorcho
Gankino horo
Trite pati
Spring in Trace
                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map