English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 12 April 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Пети детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”
Пети детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”


read in: Български
Пети детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”
15 April 2013 - Общински младежки дом, Монтана

Пети детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”
19 и 20 април 2013 г., Монтана


Гледайте на живо ДНФК „Напеви от Северозапада” - Зала 1
Гледайте на живо ДНФК „Напеви от Северозапада” - Зала 2

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките партнира на Младежкия дом в Монтана за осъществяването на Петия детския национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Директорът му проф. д.н. Лозанка Пейчева ще бъде член на журито в раздел “Народно пеене”, с който започва конкурсът на 19 април. Фестивалът, провеждан под патронажа на кмета на Монтана Златко Живков, се утвърди и намери подкрепа от страна на авторитетни научни институции и медии, фирми и неправителствени организации. 

Освен Академията за музикално и танцово изкуство, представена от проф. Тодор Киров и доц. д-р Светла Станилова, тази година и Югозападният университет “Неофит Рилски” ще бъде съпричастен към творческото състезание. Една от най-добрите му музикални педагози гл. ас. Мариана Манолева – солистка на ансамбъл “Пирин”, ще оценява гласовитите нашенчета. Доц. Петър Григоров от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” ще оглави журито в раздел “Хореография”.

Освен традиционната етнографската изложба от килими и предмети на бита от фонда на Исторически музей – Чипровци, домакините ще покажат във  фоайето на Младежкия дом изложба-базар на народни занаяти, характерни за нашия край. Ще участват майстори килимари, грънчари, дърворезбари. В паузата между изпълненията в различните групи на раздел “Народно пеене” на 19 ще бъде представен втория брой на алманаха “Резерват Северозапад”. Докато близо 200 млади певци и техните преподаватели очакват класирането, Младежкият духов оркестър на ПМГ “Св. Кл. Охридски” и КСТ “Астра” към Младежкия дом, ще забавляват публиката. Ще бъде излъчен и филмът “Монтана – златото на Светия Дух”, както и новия филм на сценариста и оператор - Ивайло Пенчев и режисьора Иван Георгиев-Гец "Чипровските килими", представен от проф. Лозанка Пейчева. Така гостите на певческия конкурс, които пристигат от 19 населени места ще научат повече за града-домакин и културно-историческото наследство на региона. През деня те ще имат възможност да посетят безплатно експозициите на Регионалния исторически музей – Монтана.

В тазгодишното издание на детския национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” ще участват близо 900 деца от 24 населени места. От най-далече пристигат певци и танцьори от Шумен, Бургас, Елена, Севлиево, Търговище. Изключително интересен ще е втория ден на конкурса – 20 април. В идната събота в залата на Младежкия дом ще се надиграват над 20 танцови състава. Във Видеоконкурса ще участват с изпълнения българчета, живещи в чужбина.

Доброволци от сдружение „Младежки Северозапад” ще помагат на екипа на Младежкия дом по време на конкурса. Те ще бъдат облечени в тениски, брандирани с логото на конкурса и изработени от фирмата “Gifts advertising”, чийто собственик е Ивайло Герасимов – народен певец, бивш изпълнител в народен хор “Пъстренец”. Освен Община Монтана, която осигурява финансиране за конкурса, той е подпомогнат от спонсори, осигурили предметни награди за победителите. Това са Aтелие за народни носии „БалканФолк”, хипермаркет “Технополис”,  Младежки информационно консултантски център – Монтана, и ДЗИ – Монтана. Спомоществуватели на конкурса са също банка “Пиреос”, “Агромашина”, фирма „Сали”, „Джесика” ЕООД оторизиран представител на „Great Wall”, „БКК-95” ООД. Закуски за участниците  са осигурени от фирмите „Млин Трейд” ЕООД  и „Устрем – 97” ООД. Безалкохолните напитки с марката „Копрен” предоставя безвъзмездно ЕТ "Джонкин - Малин Димитров".

Конкурсът се организира в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и школа по български народни танци „Стоянови”. В предходните му четири издания взеха участие около 1800 деца от 27 населени места от цялата страната. От миналата година конкурсът излезе и извън пределите на България чрез раздел “Видеоконкурс за народни песни и хореография”. Участие взеха българчета от САЩ и Украйна.


За повече информация:
Асен Асенов
Директор на Общински младежки дом
тел. 0889 00 44 13


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's ShirtTop Mp3
Na poyas
Pravo trakijsko horo
I went early to the market
Spring in Trace
Ginka
Talima
Kak se cuka cer piper 2/4
Daychovo horo
Staro breznishko horo
Gankino horo
                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map