English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 2 December 2021
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Първи международен фестивал на българския фолклор в Лондон
Първи международен фестивал на българския фолклор в Лондон


read in: Български
Първи международен фестивал на българския фолклор в Лондон
2 December 2012 - Лондон, Великобритания

ПЪРВИ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР - ЛОНДОН, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
2012

Идеята на Константин Маринов и Ансамбъл "Верея" от Чикаго за организиране на фолклорни фестивали с участие на групи за български народни танци в емиграция преплува и Океана.

След успешни срещи на колективите в Северна Америка / Чикаго и Торонто-Канада/, дойде ред и на Европа.

На 23 и 24 ноември 2012 се проведе Първият Международен Фестивал на Българският Фолклор в Лондон, Великобритания.

Празник на българският дух, фолклор и култура. Невероятен купон, добронамереност и нови приятелства. Това са най-често коментираните впечатления от събитието. Въпреки множеството пропуски в организацията,домакините от Ансамбъл "Български ритми" и лично ръководителя - Мария Христова направиха така, че трите дни прекарани заедно да останат за дълго в съзнанието на участниците с най-ярки спомени в и без това нелекият живот на българите в емиграция. Всички колективи допринесоха за празничното настроение и забава в тези незабравими дни. Разбира се наи-активни бяха домакините.снимки Николай Вълев

Ансамбъл "БЪЛГАРСКИ РИТМИ" с ръководител МАРИЯ ХРИСТОВА показа завидни умения освен с организацията, така и с представянето си на сцената. Солиден репертоар с народни хора, смели стъпки в усвояването на сценични танци. С това този млад на години и опит колектив ще остане в съзнанието на зрители и участници.

Много добро настроение остави в публиката и представянето на групата за народни танци "БОЯН МАГА" с ръководител ТЕОДОРА РУСЕВА. Стегната организация на и извън сцената, завършени сценични разработки, впечатление за сериозно отношение и заявка за бъдещо развитие показа колектива. Опит и самочуствие натрупаха с участието си. Та нали и за това са тези срещи, за добиване на опит , сверяване на посоката и нови предизвикателства за бъдеще.

Определено най-eнтусиазираната група пък беше от Манчестър, с ръководител ДОРОТЕЯ СТОЯНОВА Този колектив сформиран от млади български студенти в Манчестър показа, че любовта към фолклора, въодушевлението и забавлението са най-важното нещо за съществуването на подобни групи в странство. Истинско удоволствие беше да гледаш тези "навити" младежи, как с подръчни средства са избрали точно Българският танц, за да си направят своята България далеч от родината. Продължавайте така млади приятели!снимки Николай Вълев

На фона на младежите "ветераните" от Ябланица, България и "ДОКЛЕ Е МЛАДОСТ" с ръководител ТАТЯНА НИКОЛОВА, дадоха пример за патриотизъм, любов към фолклора и творческо дълголетие.

Не са причина средствата, разстоянията и личните проблеми, които ни отчуждават един от друг в ежедневието, а липсата на именно този пламък в сърцата на тези сърдечни българи, които преминаха хиляди километри и споделиха с нас тези прекрасни дни.

Тук е момента да се споменат и многото индивидуални изпълнители на българска народна музика и песни. От 5 до 65 годишни изпълнители зарадваха любителите на българския фолклор. Блестеше с изпълненията си НИКОЛЕТА НИКОЛОВА - дипломиран диригент,преподавател и изпълнител на народни песни и безпорният талант на акордеона РУМЕН ХРИСТОВ.

Разбира се най-очаквани и желани бяха "големите" танцови ансамбли. ГАБРИЕЛА ГЕОРГИЕВА - младата,амбициозна и чаровна ръководителка на Ансамбъл "РОДИНА" от град СЕГОВИЯ -ИСПАНИЯ, направи така, че всички се усъмниха във факта, че групата съществува едва от една година. Те се представиха с програма, в която освен добри танцувални и хореографски умения си личеше и заявка за сериозни бъдещи намерения.

Танцьорите от Ансамбъл "БЪЛГАРИЯ" от ПАЛМА ДЕ МАЙОРКА с ръководител РОСЕН АНТОНОВ, бяха другите участници. Невероятен колектив! Богат гардероб! Много добри изпълнители! Изискан хореографски текст! Адекватно сценично поведение! Прекрасно представяне! Колектива спокойно може да се явява по фестивали с български колективи и да се връща с отличия! Браво колеги!

Атракцията на фестивала безпорно беше участието на Ансамбъл "ВЕРЕЯ" от ЧИКАГО - САЩ с ръководител КОНСТАНТИН МАРИНОВ. Как тези младежи /между 14 - 19 години/ имат тази любов към българският фолклор, как намират свободно време в забързаната Америка да се посветят на любимито си изкуство, при положение че част от тях даже нямат ясни спомени за живота си в България. Ето този факт дава ясна представа за силата и възможностите на Българският фолклор. Истинска наслада за сетивата беше да се наблюдават техните изпълнения както на сцена, така и във "волната програма" след концертите. Неизчерпаема енергия и талант! Със сигурност този ансамбъл се очертава, като най-доброто попадение за следващите години между колективитв в емиграция. Амбициите на ръководителя им дава гаранции за това!

Ансамбъл "ДИМИТРОВЧЕ" от ТОРОНТО - КАНАДА с ръководител ДИМИТЪР МИНКОВ се представи в камерен състав. За никого обаче не остана съмнение професионализма и качествата на ЕМИЛИЯ ДАМЯНОВ и ХРИСТО ПИРОНКОВ. Солистите на Ансамбъла МАРИЯ ЗАШЕВА и МИХАИЛ КОЧАНКОВ изправяха на крака публиката при всяко свое появяване. "ДИМИТРОВЧЕ" се представи както с няколко класически "кавър" версии на популярни танци от репертоара на професионалните ансамбли в България, така и с авторски сценични танци, които имат малко по различен, модерен и атрактивен прочит на българския танцов фолклор.

Кулминацията на фестивала беше финалният танц изпълнен от "ДИМИТРОВЧЕ" и "ВЕРЕЯ". Танца беше обменен по интернет, заучен в съставите и за първи път показан на сцената в Лондон.

ТРИУМФ НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ И ФОЛКЛОР !

Нови приятелства ! Нови спомени ! Нови хоризонти !

Това беше ЛОНДОН 2012 !

Разбира се имаше и малко разочарование ! Разочарование и горчивина, че отново останахме незабелязани от България. Въпреки, че бяха уведомени нито една от множеството български агенции и организации на българи в чужбина не дойде, или поне изпрати поздравителен адрес, грамота или e-mail. Ние отдавна свикнахме да не разчитаме за пари и средства от България и всичко идва от джоба на участници и организатори. Но наистина буди недоумение мълчанието на поканените институции! Та нали България е там,където се вее българското знаме и живее българският дух. Или май забравихме защо напуснахме пределите на географска България !

Димитър Минков - дипломиран режисьор-хореограф и педагог на Българските Народни Танци
Торонто - Лондон
специално за Balkanfolk.comback
print
send to friend
Balkanfolk Team

Comments
To post comments you should login first. 3 comments, 1 page | « 1 »
17 January 2013, Свилен Григоров comment in Bulgarian

Видео от Първият Международен Фестивал на Българския Фолклор в Лондон , проведен на 23-24.11.2012

http://www.youtube.com/watch?v=H2S8qXRoahc
17 January 2013, Свилен Григоров comment in Bulgarian

Видео от Първият Международен Фестивал на Българския Фолклор в Лондон , проведен на 23-24.11.2012

http://www.youtube.com/watch?v=H2S8qXRoahc
5 December 2012, Marina Ivanova comment in English

Господин Минков, някои групи невидими ли бяха... Не Ви прави чест!
3 comments, 1 page | « 1 »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's ShirtTop Mp3
Kamishitsa
Raka
Radomirsko horo
Na zelena morava
Graovsko
Nevestino
Kamberskata
Tsibarsko
Kulsko horo
Ograzhdensko and Malishevsko
                                                                                      Follow us:
©1997-2021, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map