English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 28 March 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Тържествен концерт - 55 години Ансамбъл "Балкан"
Тържествен концерт - 55 години Ансамбъл "Балкан"


read in: Български
Тържествен концерт - 55 години Ансамбъл "Балкан"
22 April 2009 - 55 години ансамбъл "Балкан" - Тържествен концерт

На 28 април 2009 г. с тържествен концерт Ансамбъл "Балкан" при Народно читалище „Цар Борис ІІІ” гр. София ще отбележи 55 години от създаването си.

Фолклорен танцов ансамбъл БАЛКАН е основан през 1954г., като последните 30 години са тези, в които той се утвърждава и постига големите си успехи. Членовете на танцов състав БАЛКАН са хора с различни занимания и професии – ученици, студенти, работещи. Това е самодеен колектив, но ръководството му винаги се е стремяло към високо техническо и артистично ниво.
През 1974г. БАЛКАН става лауреат на Златен медал на ІV Републикански фестивал на художествената самодейност и носител на званието “Представителен”. През следващите V, VІ, и Седми Републикански фестивали съставът защитава титлите си и запазва полученото звание. През 2000 т. завоюва Първо място в проведения под егидата на Столичен Общински Съвет Фестивал на младежките изкуства. През 2004г. ансамбъла беше удостоен със Сребърна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, и с Грамота на Министерство на културата. Член на Националната секция на ЦИОФФ – България и носител на званието „Представителен ансамбъл на ЦИОФФ – България”.

В репертоара на състава са подбрани фолклорни игри и обичаи от всички етнографски области на България, което придава на концертите му особен колорит и блясък. Пълната програма е с продължителност около 2 часа, като включва  повече от 15 танца – лирични, игриви, ритуални. Всеки танц се различава със своята специфична атмосфера, създадена от оригинални танцови движения, костюми и музика. А с емоционалното си изпълнение танцьорите са бурно аплодирани на концертите си из цяла България, Полша, Унгария, Франция, Турция,  Италия, Гърция, Украйна, Молдова, Сърбия и Черна гора, Германия, Египет и Македония.

Със свои изпълнения в концерта ще се представят Ансамбъл БАЛКАН, Детски танцови школи при
НЧ „Цар Борис ІІІ”, 58 ОУ „Сергей Румянцев” и 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, зурнаджиите от с. Кавракирово, Петрич, родопската певица Христина Лютова и др.


Празникът ще се състои на 28.04.2009 г. от 18.30 ч. в зала „АУЛА МАКСИМА” Университет по архитектура, строителство и геодезия, бул. „Христо Смирненски” № 1

За повече информация и билети: 088 33 041 33 – Митко Александров



back
print
send to friend
Milena Chirpanlieva

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Shamalika
Sborenka
Za poias
Raka
Staro breznishko horo
Lazarsko
Dzhanguritsa
Dunavsko horo
Neda voda nalivala
Ludo kopano




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map