English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 16 July 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Пролетен фестивал на българския фолкор и традиции
Пролетен фестивал на българския фолкор и традиции


read in: Български
Пролетен фестивал на българския фолкор и традиции
26 March 2014 - Лондон

Организация “Български фолклор и тардициии” за втори път организира Пролетен фестивал на българския фолклор и традиции, който се проведе на 22 март 2014г. в Енфилд, северен Лондон. Първият беше организиран от Мария Христова, ръководител на бившия Ансамбъл “Български ритми” през 2012 година. Мотото на тазгодишния фестивал е “Българи от всички страни сплотявайте се!”.

Идеята беше да се проведе в една приятелска и сърдечна атмосфера, което и беше постигнато. 18 групи за народни танци и песни от 7 европейски страни като Германия, Испания, Франция, Белгия, Чехия, Северна Ирландиия, и разбира се Англия, се изявиха на сцената и разтуптяха сърцата на многобройната публика. Тясна бе залата за над 500 гости и не само българи, които бяха изправяни неведнъж на крака с бурни аплодименти и сълзи в очите. Феерия от пъстри български носии, красота, младост и талант събрани в едно.

Домакините, Танцов Клуб "Булгара", с ръководител Марина Иванова и художествен ръководител и хореограф Венцислав Шопов се представиха на ниво както и десткия им състав. Фестивала беше открит с емблематичната българска народна песен "Излел е Дельо хайдути" в изпълнение на солистка на групата им за автентичен фолклор Калина Желева, на 10 години.

Най-малките участници на Фестивала бяха Фолклорна формация "Хоп троп", създаена само преди няколко месеца, с ръководител Диана Денчева. Малчуганите изпълниха сърцата ни с умиление и радост.

Блестящо беше и представянето на детските фолкорни групи към българските училища в Лондон - "Розова долина" и "Васил Левски" с ръководител Недялка Симеонова. Даже и техните родители взеха участие с едно изпълнение в празника.

Не останаха по-назад и децата на Ансамбъл "България" към лондонското училище "Боян Мага", с художествен ръководител Ива Костова. Няколкото групи към филиалите на училището показаха хореографии на български хора, а прекрасния глас на Мария Пашова, ученичка в 8 клас изпълни залата с нежната мелодия на "Ах, къде е мойто либе".

Втората част на концерта започна с един много специален поздрав от домакините към всички гости и участници на концерта, изпълнението на индийски танц от чаровната и талантлива българка Габриела Радева. Благодарности!

Най-многобройната лондонска Фолклорна формация "Приятели", с ръководител Петко Праматаров изпълни сцената и даже слезе от нея и при публиката, вдигна ги на крака и заслужи бурните си аплодисменти.

Една от най-старите групи в Лондон е "Весело хоро" с ръководители Антония Ангелова и Красимира Бозова. Техните кръшни хора продължиха и след концерта в залата.

А най-новата група "Мартеничка" с ръководител Станислав Тунов, въпреки краткия срок от пет месеца на подготвка се представи достойно и им пожелавам още много творчески успехи в бъдеще.

Танцова формация "Златни пендари", с ръководител Теодора Русева, също група съществуваща само от една година успя да покаже умения и настроение на сцената.

Гласовитите лондончанки Виктория и София от група "Земела", внесоха нова нотка в програмта с интересните си аранжименти на песните си.

Групата "Българска роза" на студентите от Манчестър, участваща за втори път на Фестивала, с ръководител Доротея Стоянова, въпреки смяната на постоянните си участници, показа голям скок в своите изпълнения.

"Masters of the dance", с ръководител Християна Йорданова също от Манчестър пък е най-младата група извън Лондон, съдадена едва от 3 месеца, която не се даде и се предатви чудесно! Браво!

Групата за народни танци “Българско хоро”, единствената за област Кент, с ръководител Инна Янева ни зарадва с усмивки и шопски танц “На мегдана”.

В третата част на концерта бяха гостите от другите европейски страни. Изпълнения с безпорен професионализъм изпълниха душите и сърцата ни. Белгийскта група "На хорото в Брюксел", с ръководител Мария Цветкова, откри с първото си изпълнение на сцена извън страната. Шопските им лазарки бяха много игриви.

Фолкорния танцов клуб "Чемшир" от Арма, Северна Ирландия, първият и единствен в тази страна, с ръководител Пламена Чемширова, съществува6 само от 6 месеца се представи с изпълнението "Що ми е мило и драго" - едно много интересно съчетание на театър, български ритми и ирландски танц.

Ансамбъл "Зора" от Париж, за първи път на сцена в Лондон, с ръководители Вера Тончева и Лазарина Джорджева, съществуващ от 7 години, очарова публиката с разнообразие на танци и носии от различните български региони.

Ансамбъл "Пирин" от Бърно, Чехия, с ръководител Георги Георгиев, прибави към тринадесет годишния си опит в списъка си от чуждестранни участия и Великобритания. Танците, изпълнени на висота, "На юг от Балкана" и "На север от Балкана" обхванаха всичките ни области, с техните характерни особености.

Групата "От извора" Лион, също от Франция, с ръководител Анита Екенова и с певческа група, с ръководител Йоана Кръстева вдигнаха публиката на крака с много интересни хореографски решения на танците, с много закачки и хумор, и професионалните си певчески изпълнения.

Спектакълът на Испанския танцов състав "Страстни българи балканджии", с ръководител Антоанела Пенчева завладя залата със своята страст, оригиналност и артистичност и я изпълни с бурни аплодисменти. Акапелното родопско пеене на певицата им Райна Иванова ни разходи из красивите ни родни Родопи.

А в края на концерта бяха професионалните изпълнения на Ансамбъл "Лазарка" Мюнхен, с ръководител Пламен Петков. Повече от 20 години състава прославя страната ни и разпространява и популяризира красивия ни български фолклор по света. Шопския им танц взриви публиката, един достоен финал на Фестивала. Багри, звуци и светлина в едно!

След концерта, който продължи над 7 часа в три части, гости и участници въртяха кръшни български хора до полунощ. Един празник на българщината и на пролетта.

Благодарности от организаторите за: Вестник БГБЕН, БГ Радио Лондон, BBR онлайн телевизия, Списание 4 bulgariаns, Bulgarian food, ресторант "Арда 2", Лебара, Мoney gram, д-р Боряна Николова.back
print
send to friend
Marina Ivanova

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's ShirtTop Mp3
Chapraz
Pravo trakijsko horo
Bresnishko horo
The young tallor
Arap
Nevestino
Yamushak
Ormanli
Kostadine
Yano, beautiful Yano
                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map