English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 14 July 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Над 100 000 гости на „Сурва 2009”
 

read in: Български
Над 100 000 гости на „Сурва 2009”
23 January 2009 - Перник

С шумно и пъстро дефиле и най-голямата маска, групата от Габров дол даде началото на извънредния брифинг за откриването на предстоящия международен фестивал на маскарадните игри в гр. Перник 
Над 100 000 зрители се очакват на XVIII издание на СУРВА 2009, който ще се открие на 23 януари 2009 година пред Двореца на културата с пищен спектакъл „Магията на доброто”. Тази година общият брой на участниците в дефилетата е 5555 човека от 91 групи, обяви кметът на община Перник Росица Янакиева.

От тази година фестивалът е включен в Националния календар на Министерството на културата и ще бъде ежегоден. Отпуснатата субсидия е в размер на 150 000 лв. Кметът на Перник Росица Янакиева благодари специално и на всички спонсори, които са допринесли за по-добрата организация на фестивала с общо 100 000 лв.
Заявки за отразяване на събитието до момента са подали над 100 медии, от които 40 – чуждестранни. Акредитации на желаещите да отразят пищните дефилета ще се издават през трите фестивални дни в Международния пресцентър на пл. „Кракра” №10 срещу журналистическа карта и попълнена акредитационна форма, а всички журналисти, фоторепортери и оператори на свободна практика ще имат достъп, след заплащане на такса от 100 лв. 

Официални гости на фестивала са президента на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) г-н Хенри ван дер Кроон, Холандия, гости от Русия, Беларус, Черна гора, Португалия, Словения, Сърбия, Република Македония, Франция, Албания и Полша.

Критериите по които ще бъдат оценявани групите са представяне на моменти от маскарадната традиция, поддържане и предаване на местна културна специфика, поддържане на местна традиция при маската и облеклото, и артистично изпълнение, като всяка група ще трябва да се изяви в рамките на 15 минути по време на фестивалното шествие.

За стриктното изпълнение и представяне на сурвакарите ще следи 7-членно жури в състав: проф. Рачко Попов- председател, доц. Веселин Тепавичаров, доц. Петър Григоров, Симеон Мильов, Цветана Манова, Елена Темелкова и Григор Христов.
Тази година за първи път зрителите ще имат възможност да изберат група на публиката чрез sms-гласуване на кратък номер 1207 към трите мобилни оператора и така да определят своя фаворит от дефилетата.

За първи път зрителите на международния фестивал ще имат възможност да се снимат с кукерска маска, да си вземат сувенир и рекламни материали, да опитат традиционните сезонни госби и да се потопят в автентичната атмосфера на СУРВА – 2009 под звуците на фолклорните оркестри, които ще се надсвирват на централния градски площад след дефилетата. 
Организаторите обещават, че освен масовото прогонване на нечистите сили, всички присъстващи ще останат доволни от емоциите и настроението, които ще им поднесе СУРВА – 2009 .

Информация за най-голямата маска на групата от Габров дол:

Маската е с височина около 5,5 метра. Изработена е от лескови пръти, платно, и хиляди пера от домашни птици /пуйки, кокошки, петли/ за 3-4 месеца. Маската тежи около 5 кг, а честта да я представи на СУРВА – 2009  ще има Велизар Валентинов. Габровдолската група ще се участва в дефилетата със 70-80 маски, а в средата на месец март са поканени да участват в международен маскараден фестивал в Дъблин, Ирландия.Милена Цанкова
www.folklore-bg.com

 back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's ShirtTop Mp3
Pravo kermensko
Kustendilska rachenitsa
Novoselska shira
The young tallor
Lyavata
Kate, Kate
Pii momche, vino
Lamba, lamba
Pazardjishka kopanitsa
Trite pati
                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map