English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 19 February 2020
Catalogue Workshop Download Shop Mobile News Pictures Calendar Forum
Фолклорна мозайка редят в Монтана лауреати на фестивали
 

read in: Български
Фолклорна мозайка редят в Монтана лауреати на фестивали
13 December 2007 - Монтана, Драматичен театър Монтана
Share   

Фолклорна мозайка редят в Монтана
Драматичен театър Монтана
17 декември 2007г.

Петнадесет формации и индивидуални изпълнители от региона ще подредят пъстра фолклорна мозайка на 17 декември 2007г. в Монтана. В концерта “Дошли са ми добри гости” ще участват самодейци от Железна, Замфирово, Лом, Медковец, Монтана и Чипровци. Словесен фолклор, народни песни и кръшни хора ще забавляват публиката час и половина в голямата зала на Драматичен театър - Монтана.
 
На сцената му идния понеделник след 18 ч. ще се представят танцов ансамбъл “Младост” към Общински Младежки дом и школа за български народни танци “Стоянови”, народен хор “Пъстренец” и детската му група “Пъстренец Junior”, камерно-вокална формация “Торлашки напеви” към ГПЧЕ “Петър Богдан”, ромския танцов състав “Шам” от Монтана. Влашки танци ще покаже фолклорен ансамбъл “Дунав” към НЧ “Постоянство” от Лом. Колоритният торлашки фолклор ще бъде интерпретиран от Група за автентичен фолклор към читалище “Христо Ботев” от с. Железна, Младежки танцов състав и група за автентичен фолклор към НЧ “Петър Богдан”. На колоритния местен диалект ще са изпълненията на Фолклорен драматичен състав към Център за работа с децата от Чипровци, както и на Георги Костодинов, който пише на торлашки хумористични стихове, доловили не само мелодиката на колоритната реч, но и уникалната народопсихология на балканджиите. Детският танцов състав от НЧ “Развитие” от с. Медковец, ще представи народното творчество на полянците.

Кулминация на концерта "Дошли ми са добри гости" ще бъде финалното изпълнението на Ансамбъла за изворен фолклор “Гушанци” към народно читалище “Развитие” . Самодейците от с. Замфирово ще представят откъс от обичая “Коледно веселие на мегдана”. Цялата възстановка ще бъде драматизирана наживо на 22-ри декември в предаването “От българско по българско” на телевизия “Скат”. Нека припомним, че формацията от Замфирово представи България на Третата световна фолклориада в Унгария. Те пяха и танцуваха и на откриването в гр. Печ, и на гала концерта в Будапеща, където участваха само 7 състава, избрани сред всичките представители на 112 държави. През 2007 г. съставът грабна две награди от 39 Международен фолклорен фестивал в Закопане – Полша. Журито му присъди приз за най-добре пресъздаден народен обичай, а Министерството на културата на Полша удостои гушанчани със своята специална награда.

Впрочем, всички солисти и състави, включени в концерта “Дошли са ми добри гости”, са спечелили призови места на международни и национални конкурси през творчески сезон 2006 – 2007. Този критерий за селекция е заложен в проекта на сдружение с нестопанска цел “Младежки порив за бъдещето”, подкрепен с 1000 лв. от Министерство на културата, каза Тодор Тодоров – председател на неправителствената организация. Партньор по проекта е Община Монтана, както и кабелна телевизия “Монт 7”, която ще заснеме концерта.

Нели Василева
главен експерт "Култура и вероизповедания"
Община Монтана
тел. 096/ 394 237
back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


Add to Google    Add to My Yahoo!
Top Mp3
Chesta krivitsa
Kustendilska rachenitsa
Nazlan, Todorche
Medley of three songs
Kavadar
Danke
Sitnoto
Pravo trakijsko horo
Ispaiche
Vlashko horo


Advertisement

Folk Costumes


Advertisement


©1996-2020, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use
Design and Development by Orange Ideas