English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 13 July 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Връчиха годишните фолклорни награди 2015г
Връчиха годишните фолклорни награди 2015г


read in: Български
Връчиха годишните фолклорни награди 2015г
31 December 2015 - Студио 5 (НДК)

Тихомълком и сред отбрани гости и ценители бяха връчени награди на именити български изпълнители, на хореографи , и на новото поколение което се опитва и бори да запази тази уникална черта в българската култура.

Името на Борис Машалов за днешното поколение от млади и устремени хора е някак си непознато, но с това име започна всичко.

Първите годишни фолклорни награди бяха под името на мъжът който България помни не само с уникалното изпълнение на “Заблеяло ми е агънце” а и с много незабравими песни от неговия репертоар. Наградата заслужено отиде в ръцете на наследниците му. Които от своя страна изключително горещо прегърнаха идеята и се включиха като част от сдружението. И така…малката идея порастна до реален проект който се бори да бъде забелязан и оценен достойно.

Амбицията на шепата ентусиасти е , всяка година тези награди да бъдат под егидата на име което е оставило траен отпечатък в българския фолклор.

Тази година 2015 , втора поредна името което определено заслужава да бъде опоменато е Гюрга Пинджурова.

Изминаха 120 г. от рождението на тази звезда която определено се помни не само като име, но и като изпълнения в неповторимия шопски район. Нейното име беше абсолютно на 100 % одобрено от шепата ентусиасти, като патрон за тази година. Разбира се, имаше и други имена които заслужават внимание но…както е казал народът…всичко по реда си.

В тези трудни времена за България да се прави подобен културен форум е не само трудоемко, но за мнозина и невъзжможно. Търсене на спонсори, преговори, изработка на плакет, на грамоти, покани , хонорари, и много много дребни камъчета, които не в един а в много моменти могат да преобърнат каруцата.За щастие трудностите само правят екипът за тези музикални Аскери по-сплотени и задружни. С лични средства ,контакти, и труд успяха за втора година да удостоят с внимание цели 12 категории.

Няма начин да не спомен изключителната помощ от ресторант „Мома“, които доброволно предложиха сами интериора си за събитието, за смолянската фирма „Валвен“ ЕООД която щедро помогна при финансирането на ГФН 2015г.БНР които се явиха като медийни партньори. Медиен партньор с новата си онлайн платформа на БНР бе и Бинар. „Юнион Ивкони“ включили се в транспорта и рекламата и Biofresh Cosmetics дарили свои продукти

Скромно и от сърце всичко се случи благодарение на желанието, ентусиазмът, и мечтата на всеки един от Сдружение „Наследници на Фолклорния огън“ с председател Константин Лазаров. Да има едни наистина достойни награди с които да се отбележат знаменити общественици, музиканти дали живота си да запазят фолклора жив.

Може би за това тази година за никой не беше учудващо да види ,след като премина гласуването чрез сайта на наградите, името на Иво Папазов. Много хора които не познават музикалната му кариера, но знаят повече за личния му живот ще кажат…какво пък толкова. Ами толкова че, светът знае за него а ние не !!! За невероятната Любка Рондова, и за хореографа Ради Радев, който умело плете шопските стъпки и омайва цял свят.

За съжаление дори и с тези имена упоменати в прессъобщенията до всички медии, годишните фолклорни награди не бяха удостоени с медийно внимание от страна на националните медии. Може би единствено БНР се опита да отбележи заслужено събитието, като на няколко пъти даде гластност чрез серия интервюта…и това беше.

Странно наистина когато става дума за нещо толкова уникално за България като фолклор, почти никой не … подава ръка да покаже това или да разкаже за това.

Но всеки един обича да се “облича” в дрехите на фолклора. Като че казва ето и аз съм част от това.

Наистина доста странно поведения на медиите в България, които в този момент бяха много по ангажирани да показват поредните скандали в реалити форматите си, в праймтайма. Или тихомълком да заобикалят този форум с…идеята че е маловажен. Тъй като самите те не са част от този проект !!!

Не че екипът не ги е поканил да участват като партньори.

Въпреки тези неуредици събитието беше вълнуващо за всички които уважиха и се включиха в него. Раздадени бяха награди на малки и големи, на идващи и отминали поколения музиканти, изградиха се нови запознанства, деца се запознаха с кумирите си и се снимаха с тях, а самите изпълнители от ранга на Валя Балканска, иво Папазов, Калинка Вулчева, Калинка Сгурова и много други усетиха новата вълна която идва след тях. Това им докара сълзи в очите. Не всичко е загубено, има надежда !!!

Ето и носителите на наградите от 2015 година, които получиха грамоти и поздравления от колеги, приятели, почитатели.

Самия избор винаги е бил и ще остане в ръцете на обикновения човек.

Единствено и само чрез сайтът на годишните фолклорни награди, напълно безплатно можеха да бъдат призьорите в 12 категории.

Награда за цялостен принос към българския фолклор за 2015 е връчена на Иво Папазов, Любка Рондова и хореографа Ради Радев, напълно заслужено и според отчетените гласове в анкетата на сайта.

Приз Глас на годината отиде при Калинка Вълчева, напълно заслужено която от своя страна поздрави екипът и всички присъствали в залата с едно невероятно изпълнение. Призът и беше връчен от нейна колежка което направи още по-емоционално събитието за нея. Да получиш признание от Калинка Сгурова е повече от приятелски жест.

За Хореограф на годината бе отличен Любчо Василев

Приз Фирма, община или личност популяризираща или спонсорирала фолклорни събития заслужено беше дадена на директора на 144 СОУ госпожа Величка Николова

В категория Нематериално културно наследство бе отличена госпожа Дина Колева, ръководител на фолклорна група“Бистришките баби” за личен принос в опазването и поддържането на жизнеността на нематериалното културно наследство . Това е категория която е на БАН , които тази година посочиха г-жа Дина Колева като призьор.

Разбира се заслужено в категорията която изгражда мостът между поколенията, конкуренцията беше много силна. Дете-изпълнител на годината Заслужено отиде при Дамян Йорданов, като изпълнител на кавал.Наградата му беше връчена от Ангел Добрев.Фирма „Агродар България“ ЕООД от гр. Айтос връчи парична награда на талантливото дете.
Тази година по желание от страна на генералния спонсор имаше награда и за Донко Марков. Заслужено като номинация, тъй като Донко като едно от децата, което е печелило само и единствено първи места на всички представяния в страната заслужава приз. Фирма „Агродар България“ ЕООД от гр. Айтос връчи парична награда на младия талант

В приз Най-добри дуети и триа и други , едно име се запомни не само като комбинация, но и като послание. Това беше името на формация „Умай“ от гр. Добрич и Живко Желев. Те получиха признание от всички които са гласували чрез онлайн платформата на годишните фолклорни награди. Разбира се не мина и без напрежение в категорията за Албум на годината където призът заслужено отиде при Ангел Добрев с албума „Гласовете на България“ 1 част. Награден беше и албума на Ибро Лолов „Чучулигата“, който ценителите на фолклорната музика загубиха с неговата кончина. В една от новите категории бяха отличени новите начини за представяне на българския фолклор, а именно чрез иновативност и креативност. Инструментална пиеса. Заслужено наградата беше дадена на Николай Докторов за невероятното му изпълнение на кавал.

В следващия приз Постановка на годината награда получи за труда си Симеон Симеонов с “Добруджанска сватба”.

За Ансамбъл на годината спечели ансамбъл “Тракия”.Бяха наградени за това че имаха почти 100 концерта до церемонията на ГФН.

Най-забавната част от цялото събитие се оказа изненадата която организаторите направиха към Диди Кушлева. Традицията повелява всяка година наградите да гостуват в различен град-домакин. По случай 90г от рождението на Радка Кушлева екипа на Сдружението организатор на ГФН представи новия плакет с визията на радка Кушлева. Плакета бе предаден на Диди Кушлева и наследниците се присъединиха към екипа за следващата година на ГФН.

Следващите награди ще са на името на Радка Кушлева, славеят на Родопа планина.

Ако и след това което разках тук, не ви е станало интересно … Ами …тогава наистина жалко, както каза и самия Иво Папазов. Жалко че , фолклора е последна дупка на кавала в България в днешно време. Повече ни ценят навън от колкото у дома. Единички са онези които все още крепят фолклора. Форум където младите срещат своите кумири и звезди от фолклорния небосклон, а звездите ги орисват … Да продължават да носят уникалното в себе си. Онова което ги различава от другите по света. Именно Българския фолклор

Една статия на Севгин Друйвентак
Амстердам декември 2015back
print
send to friend
Константин Лазаров

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's ShirtTop Mp3
Sitnoto
Grancharsko horo
Erkechko
I went early to the market
Dzhanguritsa
Glavinishko horo
Kulskoto
Makya Yana nadaleko dava
Zapeli sa dva sleveya
Angelovata
                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map