English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 21 June 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Народната певица Валя Балканска на 65 години
Народната певица Валя Балканска на 65 години


read in: Български
Народната певица Валя Балканска на 65 години
29 January 2007 - България

Българката, чийто глас лети в Космоса на американската совалка “Вояджър”, този месец изпълни 65 години.

Валя Балканска е родена през 1942 година в махала Лагът, недалече от село Арда в сърцето на южните Родопи. Двегодишна загубва баща си, загинал като участник във Втората световна война, но знае, че когато той пеел, планината се люлеела. Осемгодишна запява на сцената и днес репертоарът й съдържа около 300 песни. В екип с гайдаря Петър Янев до днес получава покани от Лондон и Виена, от Одрин и Москва и твърди, че все още има тръпка за изява, за повече творческо настроение. “Годините не са важни – сърцето да се чувства младо!” – казва певицата и добавя: “Щом съм на крака – благодаря на Бога. Дочаках и втора правнучка. На всеки Господ да дава и нека е с нас оттук нататък. Радвам се, че тръгваме напред с Европейския съюз, поне се борим за това – дали ще е с песен, дали с друг труд – няма значение. Всеки трябва да работи усърдно.”

Пътят й на творец минава през фолклорния ансамбъл в Смолян. С него пътува по света и разнася красотата на родопските песни в продължение на 27 години. Пее на Роженския събор от възстановяването му през 1961 година до последния през миналия август. Редовен участник е и в най-големия фолклорен форум у нас – Националният събор за народно творчество в Копривщица. Звезден миг в кариерата й е 1977 г. От космодрума в Кейп Канаверъл са изстреляни космическите станции "Вояджър-1” и “Вояджър-2” към съзвездието Малката мечка. Хиляди години ще летят към вероятни чужди цивилизации с послание от Земята – на борда носят Златен диск с музикални произведения, сред които е родопската песен “Излел е Делю хайдутин”.

“Научих песента от голямата родопска певица Надежда Хвойнева” - спомня си Валя. - “Тя я пееше по един начин, аз по друг. Бяхме приятелки и винаги ще я помня, защото тя ни напусна. Но песента е хубава и трябва да звучи и радва хората, защото ние пеем за тях.”

Последните покани за участие към дуото Валя Балканска - Петър Янев са престижни. На 27 декември те бяха на откриването на новия терминал на софийското летище. На 4 януари участваха в тържествен концерт по повод приемането ни в Европейския съюз в Националния дворец на културата.
На 10 януари по същия повод пътуваха до Одрин по покана на българския консул. Родопските песни на Валя звучаха и в народното събрание при полагане на клетва от българския президент Георги Първанов. Какво самочувствие има такъв артист, уважаван и търсен, с уникалния шанс гласа му да лети в безкрая – с присъщата си скромност Валя Балканска отговаря: “Аз съм човек стъпил на земята. Качиш ли се много нагоре със самочувствие – падаш. Искам да си остана каквато съм - крилата да са по-далече от мен. Не се гордея, че съм изпълнителката на песента, която лети в космоса – ако не бях аз, друга щеше да я изпее. Гордея се, че българска песен покори земята и небето, че се доказахме като хора, които могат.”

В момента Валя Балканска е заета с предстоящите си ангажименти. “Пътуванията си правим само по покани, а благодарение на Бога те непрекъснато идват”, споделя тя и казва, че с Петър Янев работи добре. Иска й се да останат малко по-свободни, за да издадат още един компактдиск с родопски песни – автентично, само за глас и гайда!

Валя Божилова
Българско Национално Радиоback
print
send to friend
Balkanfolk Team

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's ShirtTop Mp3
Chapraz
Sborenka
Valko, mori Valko
Radomirsko horo
Kamberskata
Eleno mome 7/8
Raka
Rachenitsa
Srednogorska kopanitsa
Makya Yana nadaleko dava
                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map