English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 16 July 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Безплатен курс по зурна - специално за вас
Безплатен курс по зурна - специално за вас


read in: Български
Безплатен курс по зурна - специално за вас
23 February 2012 - с. Марикостиново

Заповядайте при нас в уникален безплатен курс, в който ще се научите да свирите на зурна.

Обучението се провежда в с. Марикостиново като част от проекта на "Еремия" и ЧАРР "Популяризиране и опазване на традициите на свиренето на зурна и пехливанските борби в село Марикостиново", финансиран от Фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Живо наследство" с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България". Целта на организираното обучение е да съхрани характерните за района на селото традиции и да ги популяризира сред по-младото население.

Какво представлява зурната?

Зурната е един от най-характерните музикални инструменти в България – колоритен и специфичен, независимо дали ви допада мелодията и звученето му, веднъж ако я чуете ще я помните за цял живот. Всъщност зурната е фолклорен инструмент, с който се свири по време на празници в Марикостиново. Това е инструмент с многовековна история, а любопитен факт е, че негов съвременен наследнике обоят.

Уникалното в репертоара на днешните зурнаджии са свирните, съпровождащи традиционните пехливански борби, които се провеждат в селото всеки 24 май. Зурната често е от инструментите, озвучаващи популярните хора „Гинка”, „Испайче”, „Касапско хоро” и др.

В наши дни зурната намира приложение и в модерната музика. Известният български музикант, певец и бийтбоксър Стоян Роянов „Я-я” успешно вкара този инструмент в трио с пиано и женски вокал, за да представи испански автори, като Бизе и Мануел де Файа, в смели аранжименти и атрактивно звучение.

Защо именно в село Марикостиново?

Марикостиново е село с богато историческо минало. В землището на селото са открити археологически останки от времето на античността и средновековието. В местността "Марена" (на около 3 километра северозападно от селото) са запазени останки от антична крепост.

Но това, което е по-важно е, че на 24 май всяка година точно там се проведжат един от най-масовите родови събори, на който под звуците на зурните и тъпаните се сближават много българи. На празника на селото всички млади момци излизат да се борят за агнето на пехливанските борби. А трудната победа е по-скоро морална, от колкото за материалните придобивки. В никакъв случай обаче обстановката и културното богатство на региона нямаше да бъде същата, ако не бяха зурнаджиите, които свирят по цели дни и нощи по време на събора.

Един от най-популярните родове, които присъстват на празника на селото е този на футболиста Димитър Бербатов.

Кои сме ние?

Ние сме група млади хора, влюбени в българския фолклор, в цялото му многообразие и разновидности. С реализирането на проекта ние желаем да повишим интереса към свиретено на зурна, характерно за региона. Целта е през 2012 г. на пехливанския събор в с. Марикостиново да има поне два пъти повече посетители от всички краища на България, които са дошли, за да чуят уникалните изпълнения на майсторите на инструмента. Освен това проектът е насочен и към населението на селото и ще ангажира местната общност с провеждането му.

За повече информация и контакти:

Ивайло Георгиев

тел.: 0889933848

e-mail: info@eremia.bg

web: http://www.zurnite.com

facebook: http://www.facebook.com/ZURNITEnaEREMIA

@horoimage count=1 position=center float=yes @back
print
send to friend
ШБНХ Еремия

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's ShirtTop Mp3
Yankinata 7/8
Drama
Yove malaj mome
Sedi Donka
Pulevsko horo
Krivoto
Danke
Chetvorno horo
Sborenka
Hei, Stanko
                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map