English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 19 April 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
DVD с песни на тракийската народна певица Дарина Славчева
DVD с песни на тракийската народна певица Дарина Славчева


read in: Български
DVD с песни на тракийската народна певица Дарина Славчева
14 November 2007 - Пловдив, България

Вече е факт DVD-то "Тракийски песни в изпълнение на Дарина Славчева" включващо 12 тракийски народни песни в изпълнение на българска народна певица Дарина Славчева. Това е първото самостоятелно DVD на младата народна певица, която е преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) – Пловдив и солист на Ансамбъл "Тракия". Аранжиментите на песните са на проф. Милчо Василев.

Дарина Славчева е родена на 25.04.1981 година в Стара Загора. Любовта към българските народни песни наследява от родителите на майка й Коста и Димитра Султанови от ямболското село Генерал Инзово. На пет години е приета в Детско-юношески фолклорен ансамбъл “Загорче“ в Стара Загора. По-късно участва като солистка към оркестъра на "Център за работа с деца" в родния й град. Известната тракийска народна певица Кичка Савова й дава много добра фолклорна подготовка и й показва верния път в народната музика. Първата песен, която Дарина изпява е бавната жътварска песен “Пиле пее по небето“. На 13 години е приета в Националното училище за фолклорни изкуства в град Котел, а от втори курс е солистка в концертните изяви на училището. През 1997 година на конкурса “С песните на Вълкана Стоянова“ прочутата народна певица Вълкана Стоянова забелязва таланта й и става нейна учителка. За работата си с нея Дарина споделя: "Вълкана е мой кумир в народните песни. Сама е обработвала много от песните, които изпълнява. Тя е певица с класа. Недостижимо духовно явление!". В трети курс става ученичка на Стефка Георгиева, преподавателка в училището в Котел.

В четвърти и пети курс Дарина Славчева постоянно се явява на конкурси и печели награди и призове: приз на конкурса "С песните на Вълкана Стоянова" през 1999 г.; първа награда на конкурса "С песните на Петкана Захариева" в Стара Загора; първа награда на конкурса "С песните на Атанаска Тодорова" в Чирпан; първа награда на конкурса-надпяване "С песните на Радка Кушлева".

След като завършва НУФИ в Котел, Дарина Славчева е приета в АМТИИ Пловдив – "Изпълнителско изкуство" ( Народно пеене ). Тук има щастието да работи с професор Анка Кушлева. От 14.10.1999 г. е певица в Хора на ансамбъл “Тракия” - Пловдив, а една година по-късно става негова солистка.

Дарина Славчева има множество изяви и записи с известни фолклорни формации и изпълнители: "Мистерията на българските гласове" с диригент Дора Христова; ансамбъл "Хоро" при ДНА – Пловдив; оркестър "Орфей" с ръководител Георги Янев; оркестър "Тракия" на Иво Папазов; оркестър "Сакар" с ръководител Даниел Кехайов; оркестър "Южни ритми" на Тодор Кожухаров; оркестър "Зорница" – Стара Загора; трио "Румен Родопски"; ансамбъл "Елика" – Пловдив. Участва с вокални квартети и квинтети за различни музикални проекти: с Темелко Иванов (кавал и глас) с песни на Вълкана Стоянова; участие в записа към спектакъла "Сътресение" на Мариус Куркински; участие в проекта "Ориент експрес" ( Дания ); участие в музикални проекти в Холандия и Германия. Записала е над 50 народни песни с обработки на различни музиканти: Костадин Генчев, Ради Радев, Димитър Христов, Стоян Пауров, Димитър Лавчев, професор Милчо Василев в съпровод на Оркестъра на БНР с диригент Христофор Раданов. След като завършва магистърската си степен, работи като преподавател в АМТИИ – Пловдив. За народната музика Дарина Славчева споделя: "Българският фолклор е един неизчерпаем извор и колкото повече гребеш от него, виждаш колко по-чист и съвършен е! Обичам да пея само истински народни песни."

Антон Гърдев
Filibe.com



back
print
send to friend
Anton Gardev

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Ramagane
Drama
Raka
Danke
Lazarsko
Pulevsko horo
Yove malaj mome
Trite pati
Pii momche, vino
Kustendilska rachenitsa




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map