English
Français
Deutsch
Español
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 19 September 2018
Catalogue Workshop Download Shop Mobile News Pictures Calendar Forum
DVD с песни на тракийската народна певица Дарина Славчева
DVD с песни на тракийската народна певица Дарина Славчева


read in: Български
DVD с песни на тракийската народна певица Дарина Славчева
14 November 2007 - Пловдив, България
Share   

Вече е факт DVD-то "Тракийски песни в изпълнение на Дарина Славчева" включващо 12 тракийски народни песни в изпълнение на българска народна певица Дарина Славчева. Това е първото самостоятелно DVD на младата народна певица, която е преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) – Пловдив и солист на Ансамбъл "Тракия". Аранжиментите на песните са на проф. Милчо Василев.

Дарина Славчева е родена на 25.04.1981 година в Стара Загора. Любовта към българските народни песни наследява от родителите на майка й Коста и Димитра Султанови от ямболското село Генерал Инзово. На пет години е приета в Детско-юношески фолклорен ансамбъл “Загорче“ в Стара Загора. По-късно участва като солистка към оркестъра на "Център за работа с деца" в родния й град. Известната тракийска народна певица Кичка Савова й дава много добра фолклорна подготовка и й показва верния път в народната музика. Първата песен, която Дарина изпява е бавната жътварска песен “Пиле пее по небето“. На 13 години е приета в Националното училище за фолклорни изкуства в град Котел, а от втори курс е солистка в концертните изяви на училището. През 1997 година на конкурса “С песните на Вълкана Стоянова“ прочутата народна певица Вълкана Стоянова забелязва таланта й и става нейна учителка. За работата си с нея Дарина споделя: "Вълкана е мой кумир в народните песни. Сама е обработвала много от песните, които изпълнява. Тя е певица с класа. Недостижимо духовно явление!". В трети курс става ученичка на Стефка Георгиева, преподавателка в училището в Котел.

В четвърти и пети курс Дарина Славчева постоянно се явява на конкурси и печели награди и призове: приз на конкурса "С песните на Вълкана Стоянова" през 1999 г.; първа награда на конкурса "С песните на Петкана Захариева" в Стара Загора; първа награда на конкурса "С песните на Атанаска Тодорова" в Чирпан; първа награда на конкурса-надпяване "С песните на Радка Кушлева".

След като завършва НУФИ в Котел, Дарина Славчева е приета в АМТИИ Пловдив – "Изпълнителско изкуство" ( Народно пеене ). Тук има щастието да работи с професор Анка Кушлева. От 14.10.1999 г. е певица в Хора на ансамбъл “Тракия” - Пловдив, а една година по-късно става негова солистка.

Дарина Славчева има множество изяви и записи с известни фолклорни формации и изпълнители: "Мистерията на българските гласове" с диригент Дора Христова; ансамбъл "Хоро" при ДНА – Пловдив; оркестър "Орфей" с ръководител Георги Янев; оркестър "Тракия" на Иво Папазов; оркестър "Сакар" с ръководител Даниел Кехайов; оркестър "Южни ритми" на Тодор Кожухаров; оркестър "Зорница" – Стара Загора; трио "Румен Родопски"; ансамбъл "Елика" – Пловдив. Участва с вокални квартети и квинтети за различни музикални проекти: с Темелко Иванов (кавал и глас) с песни на Вълкана Стоянова; участие в записа към спектакъла "Сътресение" на Мариус Куркински; участие в проекта "Ориент експрес" ( Дания ); участие в музикални проекти в Холандия и Германия. Записала е над 50 народни песни с обработки на различни музиканти: Костадин Генчев, Ради Радев, Димитър Христов, Стоян Пауров, Димитър Лавчев, професор Милчо Василев в съпровод на Оркестъра на БНР с диригент Христофор Раданов. След като завършва магистърската си степен, работи като преподавател в АМТИИ – Пловдив. За народната музика Дарина Славчева споделя: "Българският фолклор е един неизчерпаем извор и колкото повече гребеш от него, виждаш колко по-чист и съвършен е! Обичам да пея само истински народни песни."

Антон Гърдев
Filibe.comback
print
send to friend
Anton Gardev

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


Add to Google    Add to My Yahoo!
Top Mp3
Strandjansko horo
Izruchanka
Blessed is the Man (Blazhen mouzh)
Chetvorno horo
Gankino horo
Zaburil beh da sa jenya
Forest thick with leaves
Trite pati
Dunavsko horo
Chetvorno


Advertisement

Folk Costumes


Advertisement


©1996-2018, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use
Design and Development by Orange Ideas