English
Français
Deutsch
Español
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 24 September 2018
Catalogue Workshop Download Shop Mobile News Pictures Calendar Forum
Орфееви празници "Смолян 2007"
 

read in: Български
Орфееви празници "Смолян 2007"
24 June 2007 - Смолян
Share   

През вчерашния ден (23 юни) на Петнайстите международни младежки фолклорни Орфееви празници се изявиха 2180 участници от различни краища на страната и всички гости от чужбина. Площад “България” се тресеше от песни танци и ритми. 32-градосувата жега по Целзий не можа да спре устрема на децата. Красив подарък за гражданите и гостите на Смолян бяха изпълненията на гостите от Грузия, Турция, Сърбия, Гърция, Унгария и Естония. До късния следобед продължиха изявите на двете естради.

Ценителите на българския национален фолклор чуха уникални гласчета, виртуозни музикални изпълнения, хармонични танци и ритми. Между многото талантливи изпълнители се открои Велислава Коларова от гр. Пещера, Медика Карамисирова от гр. Мадан, Фолклорна формация “Хераклея” от гр. Петрич, Детската фолклорна формация “Розова Долина” от гр. Карлово, възпитаниците на Младен Койнаров от читалище “Кирил Маджаров” -. Устово, Фолклорният театър от с. Смоляновци, Монтанско, Танцовият ансамбъл от Общинския център за култура и младежки дейности в гр. Кърджали с ръководител заслужилия деятел на културата Тодор Момчилов, Любомира Павлова от ансамбъл “Чинарче” – Казичане, ДЮФА “Елица” от гр. Пазарджик и др.

Двадесет и три ансамбли, групи и индивидуални изпълнители от първия ден на Орфеевите празници са класирани за гала-концерта днес от 14.00 ч., който ще се проведе на голямата естрада на площад “България” в центъра на Смолян.

70 участници дойдоха на форума “Ценностите на нематериалното културно наследство на обединена Европа – духовен потенциал за реализация на младото поколение” в залата на Общинския съвет – Смолян.

14 мулти медийни презентации на водещи модели и практики за опазване на нематериалното културно наследство, бяха представени пред участниците. Гости на Форума бяха Надежда Захариева – зам. министър на културата и Дора Янкова – кмет на община Смолян.

В своя доклад проф. д-р Мила Сантова – директор на Института по фолклор при БАН, представи позициите на България в областта на духовното ни наследство.

Обсъждайки повече от 6 часа съдбата на живите човешки съкровища, Форумът стигна до необходимостта от пополяризирането на опита, който има в Смолянска община и в Среднородопския край за опазването на безценните образци от миналото, съхраняването им и разпространението им чрез електронни носители на български и английски език. Участниците се съгласиха с предложението на проф. Сантова да се осъществява по-активна връзка между събраното от РЕКИЦ “Читалища” и депата на Националния център за съхранение на нематериалното културно наследство, за да функционира една банка, която да носи отговорност за съдбата на културното ни наследство.

Община Смолянback
print
send to friend
Balkanfolk Team

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


Add to Google    Add to My Yahoo!
Top Mp3
Vangeliyo, gizdava devoyko
Chula te mama, Rado le
Dazh kape, Kate
Ispaiche
Dve nesti ihtimanki
A girl bragged ( Pohvali sa)
Petrunino
Prala Nachka
Gradishko na pesen
Kamishitsa


Advertisement

Folk Costumes


Advertisement


©1996-2018, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use
Design and Development by Orange Ideas