English
Français
Deutsch
Español
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 16 January 2018
Catalogue Workshop Download Shop Mobile News Pictures Calendar Forum
„ДА СЪХРАНИМ АВТЕНТИЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ФОЛКЛОР”
„ДА СЪХРАНИМ АВТЕНТИЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ФОЛКЛОР”


read in: Български
„ДА СЪХРАНИМ АВТЕНТИЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ФОЛКЛОР”
17 November 2011 - Интернет - Фейсбук
Share   

Инициатива на Фолклорна формация "Глагорци" и Ателие за народни носии Балканфолк.

„ДА СЪХРАНИМ АВТЕНТИЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ФОЛКЛОР”

Във връзка с настъпващите светли Коледни и Новогодишни празници, ФОЛКЛОРНА ФОРМАЦИЯ „ГЛАГОРЦИ” и АТЕЛИЕТО ЗА НАРОДНИ НОСИИ – БАЛКАНФОЛК ви дават шанс да спечелите "Ваучер подарък" за израборка на народна носия на стойност 100 лв.

УСЛОВИЯ И ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ:

Може да участвате всички вие, които обичатe българския фолклор и харесватe фен страниците на ФОЛКЛОРНА ФОРМАЦИЯ „ГЛАГОРЦИ” www.facebook.com/ffglagorci и АТЕЛИЕ ЗА НАРОДНИ НОСИИ – БАЛКАНФОЛК bg-bg.facebook.com/nacionalni.kostumi

В посочения период, имате възможност да участвате в конкурса ни, като за целта трябва да публикувате на стената на събитието името и кратко описание на автентична българска традиция или ритуал, който помните, съхранявате и искате да споделите. Имате възможност да публикувате едновременно с това и тематична снимка.
 
ВАЖНО: Спечелилият ще бъде този участник, който събере най-много харесвания на публикуваната от него традиция от нашите почитатели за посочения период. Публикувана снимка без описание на ритуала или традицията не участва в конкурса.
 
Резултатите ще бъдат обявени на 25.12.2011 год. в 13:00 ч.

За контакти или повече информация: 0888 570 840
e-mail: info@glagorci.com
Очакваме Ви: http://www.facebook.com/ffglagorci

Добавете снимка и описание на обичая на:

http://www.facebook.com/event.php?eid=280149745357501

=====================================================

Участници:

Това е нашата "Еньова буля" Яна, която празнува имен ден на Еньовден.
Еньовден, 24 юни - е денят непосредствено след лятното слънцестоене е празнуван още от езическа древност като празник на слънцето, водите, на тревите и уханните билки, като почти навсякъде е известен като Еньо Билкобер или Свети Иван Бильобер.
Един от най-трайно запазените обичаи на празника почти в цялата страна остава „Еньова... буля”, който е форма на вече познатото „ладуване”.
Еньова буля е малко момиченце, избирано според местната традиция. Обличат го в бяла премяна и го закичват с венец от треви. Детето държи в ръце цветя и е босо. Момите обикалят селото в кръг, носейки Еньовата буля на рамене, пеееки песни за плодородие.
 
--------------------------------------------
 
Ще Ви споделя част от обичаите на Благовещение,тъй като това е датата на моят рожден ден.
Благовещение e празник за всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, католицизъм, протестантство) и едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечест...вото, сина Божий Исус Христос.
На този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Според народното вярване на този ден долитат кукувиците и лястовиците и известяват наближаването на лятото. Змиите и гущерите излизат от леговищата си и плъзват из полето. Тогава се връщат и самодивите и други духове. За да се посрещне подобаващо лятото, вечерта срещу Благовец се измитат дворовете и изгаря боклука. За да се предпазят от ухапване на змия, на места хората палят парцали от конопено платно и си пърлят с тях краката. В други райони запалват огън и го прескачат, също така обикалят двора със запален парцал и наричат:
"Ево!
Я като съм доле,
Ти да си в поле,
Като съм в поле,
Ти да си доле…"
 
-----------------------------------------------
 
Бръснене на младоженеца. То символизира края на ергенството.
Под брадата на младоженеца се връзва бяла кърпа (подарена на момъка от
годеницата му), в която се събират обръснатите косми. Внимава се събраните в кърпата косми да не се разпилеят, да не падне от тях нито едно влакно, защото се вярва, че с тях може да се направи магия на младоженеца от жена, която му желае злото. Затова кърпата се събира внимателно и се предава на майка му, а след сватбата — свекървата я предава на невестата, която я скрива в сандъка си.
 back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


Add to Google    Add to My Yahoo!
Top Mp3
Krivo horo
Valko, mori Valko
Dazh kape, Kate
Dve nesti ihtimanki
Vlashko horo
Sborinka
Kate, Kate
Blessed is the Man (Blazhen mouzh)
Ratsinata
Chichek


Folk Costumes

Folk Costumes
Bulgarian Folk Costumes


Advertisement


©1996-2018, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use
Design and Development by Orange Ideas