English
Français
Deutsch
Español
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 17 July 2018
Catalogue Workshop Download Shop Mobile News Pictures Calendar Forum
Тържествен концерт - 55 години Ансамбъл "Балкан"
Тържествен концерт - 55 години Ансамбъл "Балкан"


read in: Български
Тържествен концерт - 55 години Ансамбъл "Балкан"
22 April 2009 - 55 години ансамбъл "Балкан" - Тържествен концерт
Share   

На 28 април 2009 г. с тържествен концерт Ансамбъл "Балкан" при Народно читалище „Цар Борис ІІІ” гр. София ще отбележи 55 години от създаването си.

Фолклорен танцов ансамбъл БАЛКАН е основан през 1954г., като последните 30 години са тези, в които той се утвърждава и постига големите си успехи. Членовете на танцов състав БАЛКАН са хора с различни занимания и професии – ученици, студенти, работещи. Това е самодеен колектив, но ръководството му винаги се е стремяло към високо техническо и артистично ниво.
През 1974г. БАЛКАН става лауреат на Златен медал на ІV Републикански фестивал на художествената самодейност и носител на званието “Представителен”. През следващите V, VІ, и Седми Републикански фестивали съставът защитава титлите си и запазва полученото звание. През 2000 т. завоюва Първо място в проведения под егидата на Столичен Общински Съвет Фестивал на младежките изкуства. През 2004г. ансамбъла беше удостоен със Сребърна лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, и с Грамота на Министерство на културата. Член на Националната секция на ЦИОФФ – България и носител на званието „Представителен ансамбъл на ЦИОФФ – България”.

В репертоара на състава са подбрани фолклорни игри и обичаи от всички етнографски области на България, което придава на концертите му особен колорит и блясък. Пълната програма е с продължителност около 2 часа, като включва  повече от 15 танца – лирични, игриви, ритуални. Всеки танц се различава със своята специфична атмосфера, създадена от оригинални танцови движения, костюми и музика. А с емоционалното си изпълнение танцьорите са бурно аплодирани на концертите си из цяла България, Полша, Унгария, Франция, Турция,  Италия, Гърция, Украйна, Молдова, Сърбия и Черна гора, Германия, Египет и Македония.

Със свои изпълнения в концерта ще се представят Ансамбъл БАЛКАН, Детски танцови школи при
НЧ „Цар Борис ІІІ”, 58 ОУ „Сергей Румянцев” и 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, зурнаджиите от с. Кавракирово, Петрич, родопската певица Христина Лютова и др.


Празникът ще се състои на 28.04.2009 г. от 18.30 ч. в зала „АУЛА МАКСИМА” Университет по архитектура, строителство и геодезия, бул. „Христо Смирненски” № 1

За повече информация и билети: 088 33 041 33 – Митко Александровback
print
send to friend
Milena Chirpanlieva

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


Add to Google    Add to My Yahoo!
Top Mp3
Tejkoto
Sborenka
Petrunino
Sivi grivi
Bistrishka kopanitsa
Za poias
Chula te mama, Rado le
Raka
Chetvorno
Prala Nachka


Advertisement

Folk Costumes


Advertisement


©1996-2018, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use
Design and Development by Orange Ideas