English
Français
Deutsch
Español
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 23 April 2018
Catalogue Workshop Download Shop Mobile News Pictures Calendar Forum
Първи детски национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада"
 

read in: Български
Първи детски национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада"
17 April 2009 - Общински младежки дом - Монтана
Share   

Близо 400 деца от 17 населени места ще участват в Първия детски национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Той ще се проведе на 24 и 25 април в Общински младежки дом - Монтана. В него са включени два основни раздела - песни и танци.

Заявки за участие в раздел "Народно пеене" (индивидуални изпълнители) са изпратили 66 деца от София, Бургас, Плевен, Видин, Враца, Козлодуй, Тетевен, Брегово, Нови хан, Медковец. Очакванията са, че състезанието между тях ще е изключително оспорвано, защото се включват възпитаници на Националното музикално училище в София, на Средното музикалното училище в Плевен, както и ученици от школата на известната народна певица Калинка Згурова, коментира Асен Асенов - директор на Младежкия дом.

Формации от Монтана, Чипровци, Плевен, Враца, Козлодуй, София ще се съревновават в категория - Певчески групи за автентичен фолклор, камерни състави, народни хорове. Председател на журито ще бъде доц. Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а членове - доц. Георги Петков от Нов български университет - София, и Генчо Генчев в художествен ръководител на ансамбъл в "Дунав". 10 танцови състава ще участват в първото издание на конкурса. Те ще пристигнат от столицата, както и от градовете Костинброд, Гулянци, Попово, Роман и селата Столник и Септемврийци. Председател на комисията, която ще оценява изпълненията им, ще бъде изтъкнатия български хореограф доцент Петър Григоров.

Всички млади таланти ще изпълняват творби от нашия край, тъй като целта на конкурса е да стимулира интереса на все повече млади хора към фолклорното богатство на Северозападна България. Така то ще се популяризира и ще се съхрани и предаде на поколенията.

Конкурсът е организиран от Общински младежки дом в Монтана, в партньорство със сдружение "Младежки Северозапад" и школа по български народни танци "Стоянови".

Той се провежда под патронажа на кмета Златко Живков и с подкрепата на Община Монтана, фирми и организации, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад.

За повече информация:
Асен Асенов
Тел. 306 755 и 0889 00 44 13
www.omd-montana.dir.bgback
print
send to friend
Nelly Vasileva

Comments
To post comments you should login first. 1 comment, 1 page | « 1 »
20 May 2009, irina danailova comment in Bulgarian

Организацията беше страхотна,журито на ниво,участниците останахме с добри впечатления и при второ издание на конкурса ще участваме пак.
1 comment, 1 page | « 1 »


Add to Google    Add to My Yahoo!
Top Mp3
Gradishko na pesen
Opas
Sedi Donka
Opas
Sedem stapki
Beautiful girl (Moma houbava)
Angelovata
Kasap
Kulsko horo
Kasamsko


Folk Costumes

Folk Costumes
Bulgarian Folk Costumes


Advertisement


©1996-2018, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use
Design and Development by Orange Ideas