English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 19 April 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Орфееви празници "Смолян 2007"
 

read in: Български
Орфееви празници "Смолян 2007"
24 June 2007 - Смолян

През вчерашния ден (23 юни) на Петнайстите международни младежки фолклорни Орфееви празници се изявиха 2180 участници от различни краища на страната и всички гости от чужбина. Площад “България” се тресеше от песни танци и ритми. 32-градосувата жега по Целзий не можа да спре устрема на децата. Красив подарък за гражданите и гостите на Смолян бяха изпълненията на гостите от Грузия, Турция, Сърбия, Гърция, Унгария и Естония. До късния следобед продължиха изявите на двете естради.

Ценителите на българския национален фолклор чуха уникални гласчета, виртуозни музикални изпълнения, хармонични танци и ритми. Между многото талантливи изпълнители се открои Велислава Коларова от гр. Пещера, Медика Карамисирова от гр. Мадан, Фолклорна формация “Хераклея” от гр. Петрич, Детската фолклорна формация “Розова Долина” от гр. Карлово, възпитаниците на Младен Койнаров от читалище “Кирил Маджаров” -. Устово, Фолклорният театър от с. Смоляновци, Монтанско, Танцовият ансамбъл от Общинския център за култура и младежки дейности в гр. Кърджали с ръководител заслужилия деятел на културата Тодор Момчилов, Любомира Павлова от ансамбъл “Чинарче” – Казичане, ДЮФА “Елица” от гр. Пазарджик и др.

Двадесет и три ансамбли, групи и индивидуални изпълнители от първия ден на Орфеевите празници са класирани за гала-концерта днес от 14.00 ч., който ще се проведе на голямата естрада на площад “България” в центъра на Смолян.

70 участници дойдоха на форума “Ценностите на нематериалното културно наследство на обединена Европа – духовен потенциал за реализация на младото поколение” в залата на Общинския съвет – Смолян.

14 мулти медийни презентации на водещи модели и практики за опазване на нематериалното културно наследство, бяха представени пред участниците. Гости на Форума бяха Надежда Захариева – зам. министър на културата и Дора Янкова – кмет на община Смолян.

В своя доклад проф. д-р Мила Сантова – директор на Института по фолклор при БАН, представи позициите на България в областта на духовното ни наследство.

Обсъждайки повече от 6 часа съдбата на живите човешки съкровища, Форумът стигна до необходимостта от пополяризирането на опита, който има в Смолянска община и в Среднородопския край за опазването на безценните образци от миналото, съхраняването им и разпространението им чрез електронни носители на български и английски език. Участниците се съгласиха с предложението на проф. Сантова да се осъществява по-активна връзка между събраното от РЕКИЦ “Читалища” и депата на Националния център за съхранение на нематериалното културно наследство, за да функционира една банка, която да носи отговорност за съдбата на културното ни наследство.

Община Смолян



back
print
send to friend
Balkanfolk Team

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Drama
Zalyubila malka moma
Gankino horo
Rachenik
Chichek
Varnensko horo
Ibish aga
Kulskoto
Yano, beautiful Yano
Raka




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map