English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 19 March 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Завърши Национален фолклорен фестивал "Фолклорен извор" 2012
Завърши Национален фолклорен фестивал "Фолклорен извор" 2012


read in: Български
Завърши Национален фолклорен фестивал "Фолклорен извор" 2012
8 August 2012 - с. Царевец, Община Свищов

Четири дни на песни и танци остават зад нас. Четири дни на незабравими спомени.

Благодарим на всички участници и всички гости на фестивала. Благодарим на всички спомоществователи, дарители и на Генералния спонсор ППОК "Изгрев - 93", с. Царевец.

"Фолклорен извор 2012" премина с небивал успех. Близо 5 000 участници и още толкова гости на фестивала се нижеха като броеница на сцената на летния театър на село Царевец. Това е почти двойно повече от първото издание на фестивала,  което безспорно прави Фолклорен извор - успешен и развиващ се фестивал на българското фолклорно творчество.

Групи и състави от всички краища на страната идваха и си тръгваха с усмивка и задоволство от това, че са били на фестивал от такъв мащаб, без оглед на това дали са отличени с награда или не.

Журито и тази година беше безпристрастно и напълно обективно. Не бе пропуснат нито един участник и всеки беше оценен по достойнство.

Тази година журито беше в състав:

Г-жа Юлия Цанкова - фолклорист, автор и водещ на предаването "По нашенски" по БНР.
Г-жа Гуна Иванова - народна певица и съорганизатор на фестивала.
Г-н Димитър Манов - хореограф на Ансамбъла на строителни войски и директор на Ансамбъл "Тамбурица", Питсбърг, САЩ.
Г-н Даниел Спасов - народен певец автор и водещ на предаването "Иде нашенската музика" по БНТ. Солист на световно известния хор "Мистерия на българските гласове"



Медиен партньор на фестивала са:

Българско Национално радио и Национална телевизия "Фолклор ТВ"

Двете медии направиха много за популяризирането на фестивала. Техни екипи присъстваха на място, за да отразят най-впечатляващите моменти. "Фолклор ТВ" засне интересни кадри и впечатляващи мнения на участници, гости и организатори, които ще събере в един филм, който ще бъде излъчван в ефира на телевизията.



Три от четирите фестивални вечери завършваха с участие на гост изпълнител. В първата вечер това беше "Духовия оркестър" на Военно формирование 28880, гр. Белене. Във втората вечер публиката се радва на прекрасните гласове на Даниел Спасов и Милен Иванов. На Гала вечерта по награждаване на победителите концерт изнесе народната певица Николина Чакърдъкова заедно с Неврокопския танцов ансамбъл, гр. Гоце Делчев и народния певец Боби Шапков.



Гала вечерта по награждаване на отличените премина с изключителен успех и блясък, който не бе само от фойерверките и златните медали, които се раздават. Това бе нощта на вълненията и на незабравимите трепети. Това бе един незабравим спектакъл, който Организаторите поднесоха с изключителен професионализъм за своите гости и приятели в лицето на всички участници. Всички бяха развълнувани и впечатлени от тържествения избор на домакините, с който да връчат наградата на всеки един от наградените.В летописната книга на фестивала бяха записани единствено похвали и адмирации към безупречната организация и топлото отношение, което ни прави изключително щастливи и още по - отговорни към следващото издание на "Фолклорен извор".



За всички, които присъстваха на последната вечер от фестивала резултатите са ясни. Всеки имаше възможността най - тържествено да приеме своята награда от сцената на фестивала. Много медали, специални и поощрителни награди бяха раздадени. Най - тържествения момент бе обявяване на ЛАУРЕАТ  на 2012 година, който спечели дванадесет годишната Полина от гр. Варна. ПРИЗ за най - добро цялостно представяне на "Фолклорен извор 2012" бе присъден на участниците от село Стожер.

Съвсем инзненадващо, медийния партньор на фестивала Национална телевизия "Фолклор ТВ" присъди награда, а именно изготвяне видеоклип на двамата големи победители.

На Гала вечерта по закриване на фестивала и обявяване на наградените, организаторите бяха подготвили много приятни изненади, но една от тях бе изключително вълнуваща.



За приноса си по създаване и утвърждаване на "Фолклорен извор", НЧ Светлина - Царевец 1927" удостои със звание "ПОЧЕТЕН ЧЛЕН", народната певица Гуна Иванова.

Церемонията бе изключително вълнуваща и трогателна и просълзи не само именитата певица, но и гостите присъстващи на бляскавата вечер.

Г-жа Олимпия Ангелова, секретар на читалището, прочете решението на читалищното настоятелство, след което обяви името на удостоената. Сигнални фойерверки осветиха нощното небе над село Царевец. Г-н Генчо Генчев, кмет на селото и председател на читалището приветства удостоената с почетното звание. Г-н Ганчо Ламбев, който е председател на ППОК "Изгрев - 93" - Генерален спонсор на фестивала и първия удостоен със същото звание, поднесе на Г-жа Иванова специално изработена пластика, като символ на почит и уважение към приноса и за развитие, популяризиране и утвърждаване на НФФ "Фолклорен извор".

Г-жа Иванова бе силно развълнувана, за което я издаваха насълзените очи, но въпреки това успя да събере сили и когато думите не стигат, песните са най - подходящия израз на чувствата. Тя изпя една част от нейната песен "Поклон с песен".

Това бе незабравим момент от вечерта и от историята на фестивала.

Официален сайт на фестивала "Фолклорен извор" : www.folklorenizvor.com



back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Ispaiche
Sivi grivi
Opas
Vlashko horo
Chapraz
Opas
Varnensko horo
Kulsko horo
Pistilche
Shareno horo




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map