English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 24 April 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
"Игранка" представи Канада и България на XVIII Международен Фестивал в Хонолулу
"Игранка" представи Канада и България на XVIII Международен Фестивал в Хонолулу

See 5 more pictures in album
"Igranka" of the XVIII
International Festival in
Honolulu, Hawaii


read in: Български
"Игранка" представи Канада и България на XVIII Международен Фестивал в Хонолулу
14 March 2012 - Хонолулу, Хавай

Съставът на "Игранка" бе избран да представи Канада на XVIII Международен Фестивал в Хонолулу, Хавай. Това е най-големият мнoгoжанров фестивал на страните от Тихия океан и най-значимото културно събитие на Хаваите, имащо за цел да развива етническите, културните и икономическите връзки между народите от тихоокеанското крайбрежие.

Тазгодишното му издание се състоя през почивните дни на 2-4.III. на три сцени на различни места в града. "Игранка" е първият състав в историята на фестивала, показващ танци от Европа. Радостта от участието ни беше двойно по-голяма поради факта, че представяхме Канада като страна и България като народно творчество. Гордо развявахме знамената на двете страни и събрахме овациите на туристите от Канада и на българите, живеещи в Хонолулу.

Най-радостното от пребиваването ни в Хонолулу бяха срещите ни с българите от малката българска общност там. Те споделиха с нас, че най-накрая се е сбъднала мечтата им да видят български танцов състав и да чуят българска народна музика на сцените в града. При всичките ни срещи ни отрупваха с подаръци за спомен, кичиха ни с типичните хавайски огърлици от цветя, завързаха ни мартенички и ни аплодираха с огромен възторг и развети български знамена както по време на представленията, така и по време на заключителния парад. Вълнуващ спомен за нас ще остане съвместното празнуване на 3.III., на което играхме хора, пяхме песни и слушахме българска музика.

Безспорно най-грандиозната част на фестивала беше парада на участниците. Той трая 4 часа и се проведе на крайбрежния булевард Калакауа. Австралийски аборигени, огромни китайски дракони, японски Дайко барабанисти, индианци от Аляска, хула танцьори и, разбира се, ние, преминахме танцувайки, свирейки и пеейки по празничния булевард под нестихващите аплодисменти на публиката. Незабравимо преживяване! Накрая парадът завърши с прекрасна заря над океана в залива Уайкики.

По време на пребиваването ни на Хаваите си направихме и незабравимо едноседмично плаване с кораб по останалите острови и дори успяхме да вмъкнем танцов workshop за местната група по международни фолклорни танци.

Желаещите да видят снимки от престоя ни на Хавайските острови могат да го направят на страницата ни във Фейсбук, а по-късно и на сайта ни http://www.igranka.com/

Недялко Тилев



back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Dalgoto
Brankovska rachenitsa
Ovchar sviri
Ile-Ile
Cherkezko horo
Sitnoto
Trite stapki
Gaida avasi
Forest thick with leaves
Sborenka




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map