English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 19 March 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Безплатен курс по зурна - специално за вас
Безплатен курс по зурна - специално за вас


read in: Български
Безплатен курс по зурна - специално за вас
23 February 2012 - с. Марикостиново

Заповядайте при нас в уникален безплатен курс, в който ще се научите да свирите на зурна.

Обучението се провежда в с. Марикостиново като част от проекта на "Еремия" и ЧАРР "Популяризиране и опазване на традициите на свиренето на зурна и пехливанските борби в село Марикостиново", финансиран от Фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Живо наследство" с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България". Целта на организираното обучение е да съхрани характерните за района на селото традиции и да ги популяризира сред по-младото население.

Какво представлява зурната?

Зурната е един от най-характерните музикални инструменти в България – колоритен и специфичен, независимо дали ви допада мелодията и звученето му, веднъж ако я чуете ще я помните за цял живот. Всъщност зурната е фолклорен инструмент, с който се свири по време на празници в Марикостиново. Това е инструмент с многовековна история, а любопитен факт е, че негов съвременен наследнике обоят.

Уникалното в репертоара на днешните зурнаджии са свирните, съпровождащи традиционните пехливански борби, които се провеждат в селото всеки 24 май. Зурната често е от инструментите, озвучаващи популярните хора „Гинка”, „Испайче”, „Касапско хоро” и др.

В наши дни зурната намира приложение и в модерната музика. Известният български музикант, певец и бийтбоксър Стоян Роянов „Я-я” успешно вкара този инструмент в трио с пиано и женски вокал, за да представи испански автори, като Бизе и Мануел де Файа, в смели аранжименти и атрактивно звучение.

Защо именно в село Марикостиново?

Марикостиново е село с богато историческо минало. В землището на селото са открити археологически останки от времето на античността и средновековието. В местността "Марена" (на около 3 километра северозападно от селото) са запазени останки от антична крепост.

Но това, което е по-важно е, че на 24 май всяка година точно там се проведжат един от най-масовите родови събори, на който под звуците на зурните и тъпаните се сближават много българи. На празника на селото всички млади момци излизат да се борят за агнето на пехливанските борби. А трудната победа е по-скоро морална, от колкото за материалните придобивки. В никакъв случай обаче обстановката и културното богатство на региона нямаше да бъде същата, ако не бяха зурнаджиите, които свирят по цели дни и нощи по време на събора.

Един от най-популярните родове, които присъстват на празника на селото е този на футболиста Димитър Бербатов.

Кои сме ние?

Ние сме група млади хора, влюбени в българския фолклор, в цялото му многообразие и разновидности. С реализирането на проекта ние желаем да повишим интереса към свиретено на зурна, характерно за региона. Целта е през 2012 г. на пехливанския събор в с. Марикостиново да има поне два пъти повече посетители от всички краища на България, които са дошли, за да чуят уникалните изпълнения на майсторите на инструмента. Освен това проектът е насочен и към населението на селото и ще ангажира местната общност с провеждането му.

За повече информация и контакти:

Ивайло Георгиев

тел.: 0889933848

e-mail: info@eremia.bg

web: http://www.zurnite.com

facebook: http://www.facebook.com/ZURNITEnaEREMIA

@horoimage count=1 position=center float=yes @



back
print
send to friend
ШБНХ Еремия

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Novoselska shira
Raka
Dzhanguritsa
Brankovska rachenitsa
Dve nesti ihtimanki
Prala Nachka
Gankino horo
Strandjansko horo
Rachenitsa na horo
Kamishitsa




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map