English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 19 April 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Първото национално надиграване “Тъпан бие, хоро се вие”
Първото национално надиграване “Тъпан бие, хоро се вие”

See 6 more pictures in album
Photos of the Feast of the
Rose 2008 - Karlovo and
Kazanlak


read in: Български
Първото национално надиграване “Тъпан бие, хоро се вие”
2 June 2008 - Казанлък, България

12 фолклорни клуба на любители на българските народни танци участваха в първото национално надиграване “Тъпан бие, хоро се вие”, което се проведе в Казанлък. Домакин и инициатор на надиграването бе Народно читалище “Жар”, с председател Тодорка Петкова.

В продължение на два часа любители-танцьори от София, Пловдив, Казанлък, Велико Търново и други градове на страната се надиграваха в общо 48 танца, 13 от които включени в състезаталната част. Участниците на различни възрасти и с различни професиии демонстрираха танцувално майсторство изпълнявайки хорà от различните фолклорни области. В съседство на градския площад “Севтополис” баби от Казанлък също се хванаха на хорото, в съпровод на музиката. Част от тях се оказаха и доста издръжливи в надиграването за граждани.

Всички участници в първото надиграване в Казанлък получиха от организаторите и местни институции и спонсори различни награди. Специалната награда на председателя на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски получи танцов клуб “Фолклорика” от София. Наградата от името на клуба получи 28 годишният немски физик Тино, който от една година е в България и усвоява майсторство на българските народни танци в клуба. Тино не участваше в надпреварата заради контузия по рано, но пък за сметка на това се включи в масовото хоро и демонстрира завидни умения в подскоците на "Елено моме". Физикът от Мюнхен сподели, че е дошъл в България заради своята приятелка Хана, която учи в София социология и в свободното си време танцува във “Фолклорика”, където с магията на танца заразили и Тино. Сега и двамата са категорични, че българските народни танци са едно от най- красивите неща, които съществуват. Развълнуван от наградата и внезапно връхлетялата го казанлъшка слава, поканен на сцената на площад "Севтополис", Тино се смути и вместо да благодари на български на сцената, той си взе "довиждане".

Всички участници в първото национално надиграване участваха рано сутринта в неделния розобер край масивите с маслодайни рози в Казанлък. Шеговитият мотив на организаторите за това бе, че има сериозен дефицит на розоберачи. Ще трябва да направим всичко възможно надиграването да стане част от официалния културен календар на община Казанлък и да бъде подкрепено със съответните средства, обеща председателят на местния парламент в града Васил Самарски.



back
print
send to friend
Dobrin Draganov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Ormanli
Angelovata
Za poias
Hodila Doyna za voda
Svatbarska rachenitsa
Petrunino horo
Gaida - Avasi
Erkechko
Chetvorno horo
Chetvorno horo




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map