English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 20 April 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Изложба живопис “Моми и звънци”
Изложба живопис “Моми и звънци”


read in: Български
Изложба живопис “Моми и звънци”
8 May 2008 - София, България

Днес 8 май в 19 часа в Галерия ТЕА се открива изложба – живопис на младия и талантлив български художник Вили Николов. Темата “Моми и звънци” обединява 27 платна, в които художникът създава един вечен и фантастичен свят, населяван от моми и момци, овчари и кукери, бели църкви и китни къщи, вакли овце и шарени петли. 
 
Видният български художник-аниматор, режисьор и сценарист Стоян Дуков ще открие самостоятелната изложба живопис на младия творец.

Вили Николов определя своя стил като етно, стил който преди всичко асоциираме с музиката. И сякаш неусетно, наблюдавайки картините на Вили Николов „виждаме”, „усещаме” мелодията и познатия ритъм на народните песни и хора. Образите се завихрят, пулсират и сякаш танцуват съпроводени от „невидимата” музика на Балкана и полето. Топлина, уют и неподправена радост струи от платната на младия художник.

“В днешния динамичен свят рядко се сещаме за нещата, които не се променят, за вечните ценности, които ни определят като личности и като народ,“ казва Вили Николов.

Връзката на Вили Николов с националното ни фолклорно наследство се наблюдава и в умелото и пищно прилагане на цветовете не само във фигуралните композиции, свързани със селския бит и култура, но и в натюрмортите и пейзажите. Редуването на наситени, често пъти „контрастни” цветове създава впечатление за стелеща се шарена черга, а грижливо изписаните орнаменти и детайли напомнят за шевици.

Изложбата „Моми и звънци” е очарователна „симфония” от образи и звуци. Картините, наситени с много цвят и светлина, със стилизирани и знакови образи от нашето минало, се сливат с етно вълната в изкуството, която прехвърля регионалните граници и „говори” с универсалния език на живописта.

Вили Николов е роден през 1976 г. в София. Завършва Националната Художествена Академия, специалност „Графика”, през 2001 г. Работи в областта на живописта (масло, темпера, акварел, пастел), рисунката и илюстрацията. През 2001 г. заминава на специализация по съвременно изкуство в гр. Куенка, Испания. Негови торби са притежания на кралица София (Испания), испанския премиер министър Хосе Мария Аснар, посланика на България в Мадрид, посолството на Венецуела в България, колекционери от САЩ, Германия, Гърция, Италия, Австрия, Турция и България.

Изложбата ще продължи до 29 май 2008 г. Допълнителна информация е достъпна на адрес www.villy-art.com



back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Danke
Kukunesh
My mother (Mana mu)
Otishla e Stanina mayka
Ramagane
Ibish aga
The young tallor
Drama
Boina
Ispaiche




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map