English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 28 March 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Нов албум на народната певица Мария Германова
Нов албум на народната певица Мария Германова


read in: Български
Нов албум на народната певица Мария Германова
4 November 2007 - Варна, България

Мечтата на народната певица Мария Германова за самостоятелен албум се сбъдна. Песента “Повдигни си малка моме чемберчето” е дала заглавие на компактдиск, издаден наскоро в родния й град Варна от музикална компания “Сънрайз Маринов”.

“Това е песен от моите родители, разказа Мария Германова специално за слушателите на Радио България. Тя е сред многото, които слушах в детството си. Израснах с нея и затова реших тя да даде заглавието и да бъде първата от 13-те народни бисера в албума ми. Доста години очаквах този компактдиск, защото моят съпруг 20 години работеше във фолклорния ансамбъл “Варна”, а аз се грижех за децата. В албума включих три тракийски песни, а другите са македонски. Любовта ми към македонските песни се роди още в детските ми години.”

Мария Германова е известна със своето пеещо семейство. Нейният съпруг Георги Германов е известен певец от фолклорната област на Странджа планина. Дъщеря й Калина е достойна продължителка на рода – наскоро издаде албум с 16 странджански песни. “В моя компактдиск вокалите са на Калина, споделя Мария. Синът ми Христо свири на цигулка, завърши музикално образование и макар професията му да е далеч от изкуството, винаги с удоволствие свири и пее. Работим над проект за издаване на семеен компактдиск, тъй като и внучките ми пеят. А в моя албум има две песни, които изпълнявам със съпруга си. Едната от тях – “Какво е чудо станало” сме научили от неговата майка. Това е песен – наше откритие и не е изпълнявана от други народни певци”.

Повече от 40 години Мария Германова пее във фолклорни групи, а две десетилетия е солистка на народния хор към Тракийското дружество “Капитан Петко войвода” във Варна. Нейни изпълнения присъстват в не един албум на хора. Участва активно в многобройните концертни програми на състава из страната, в Македония, Гърция, Литва. В началото на 2007 г. в подножието на Айфеловата кула в Париж 7-8 певици, сред които и Мария, показаха красотата на българския фолклор. “На парижани им беше трудно, но с радост играха нашенско хоро”, споделя певицата.

Народният оркестър към Тракийското дружество “Капитан Петко войвода” съпровожда всички песни на Мария Германова в първия й самостоятелен албум. “Изключителни музиканти, завършили Академията в Пловдив, казва певицата. Спокойна съм с тях и в студиото, и на сцената, защото знаят как с любов да покажат красотата на българската народна музика”.

Маргарита Събева
Българско Национално Радио



back
print
send to friend
Balkanfolk Team

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Sitnoto
Chetvorno horo
Denyovoto
Ispaiche
Na zelena morava
Izruchanka
Pulevsko horo
Djinovsko
Svatbarska rachenitsa
Kolishar




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map