English
Français
Deutsch
Español
Български
  Inicio Contactos Entrar Inscripción 0 artículos 25 mayo 2019
Catálogo Seminario Descargar Tienda Móvil Noticias Fotos Calendario Foro
Народната певица Валя Балканска на 65 години
Народната певица Валя Балканска на 65 години


leer en: Български
Народната певица Валя Балканска на 65 години
29 enero 2007 - България
Share   

Българката, чийто глас лети в Космоса на американската совалка “Вояджър”, този месец изпълни 65 години.

Валя Балканска е родена през 1942 година в махала Лагът, недалече от село Арда в сърцето на южните Родопи. Двегодишна загубва баща си, загинал като участник във Втората световна война, но знае, че когато той пеел, планината се люлеела. Осемгодишна запява на сцената и днес репертоарът й съдържа около 300 песни. В екип с гайдаря Петър Янев до днес получава покани от Лондон и Виена, от Одрин и Москва и твърди, че все още има тръпка за изява, за повече творческо настроение. “Годините не са важни – сърцето да се чувства младо!” – казва певицата и добавя: “Щом съм на крака – благодаря на Бога. Дочаках и втора правнучка. На всеки Господ да дава и нека е с нас оттук нататък. Радвам се, че тръгваме напред с Европейския съюз, поне се борим за това – дали ще е с песен, дали с друг труд – няма значение. Всеки трябва да работи усърдно.”

Пътят й на творец минава през фолклорния ансамбъл в Смолян. С него пътува по света и разнася красотата на родопските песни в продължение на 27 години. Пее на Роженския събор от възстановяването му през 1961 година до последния през миналия август. Редовен участник е и в най-големия фолклорен форум у нас – Националният събор за народно творчество в Копривщица. Звезден миг в кариерата й е 1977 г. От космодрума в Кейп Канаверъл са изстреляни космическите станции "Вояджър-1” и “Вояджър-2” към съзвездието Малката мечка. Хиляди години ще летят към вероятни чужди цивилизации с послание от Земята – на борда носят Златен диск с музикални произведения, сред които е родопската песен “Излел е Делю хайдутин”.

“Научих песента от голямата родопска певица Надежда Хвойнева” - спомня си Валя. - “Тя я пееше по един начин, аз по друг. Бяхме приятелки и винаги ще я помня, защото тя ни напусна. Но песента е хубава и трябва да звучи и радва хората, защото ние пеем за тях.”

Последните покани за участие към дуото Валя Балканска - Петър Янев са престижни. На 27 декември те бяха на откриването на новия терминал на софийското летище. На 4 януари участваха в тържествен концерт по повод приемането ни в Европейския съюз в Националния дворец на културата.
На 10 януари по същия повод пътуваха до Одрин по покана на българския консул. Родопските песни на Валя звучаха и в народното събрание при полагане на клетва от българския президент Георги Първанов. Какво самочувствие има такъв артист, уважаван и търсен, с уникалния шанс гласа му да лети в безкрая – с присъщата си скромност Валя Балканска отговаря: “Аз съм човек стъпил на земята. Качиш ли се много нагоре със самочувствие – падаш. Искам да си остана каквато съм - крилата да са по-далече от мен. Не се гордея, че съм изпълнителката на песента, която лети в космоса – ако не бях аз, друга щеше да я изпее. Гордея се, че българска песен покори земята и небето, че се доказахме като хора, които могат.”

В момента Валя Балканска е заета с предстоящите си ангажименти. “Пътуванията си правим само по покани, а благодарение на Бога те непрекъснато идват”, споделя тя и казва, че с Петър Янев работи добре. Иска й се да останат малко по-свободни, за да издадат още един компактдиск с родопски песни – автентично, само за глас и гайда!

Валя Божилова
Българско Национално Радиоatrás
imprimir
enviar a un amigo
Balkanfolk Team

Comentario
Para escribir comentarios antes tiene que entrar como usuario. 0 comentarios, 0 páginas | « »
0 comentarios, 0 páginas | « »


Add to Google     Add to My Yahoo!
Top Mp3
Sedi Donka
Raditse muri, houbava
Sborinka
Krivo horo
Trite pati
Zaspalo devoiche
Bera
Zlata sedi na chardatsi
Varba ima, varba nyama (na mlada bulka)
Ludo kopano


Anuncio

Trajes folklóricos


Anuncio


©1996-2019, Todos los derechos reservados, Balkanfolk S.r.l.   Boletín de noticias Hipervínculos Condiciones de uso
Diseño y desarrollo Orange Ideas