English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 28 March 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
„ТАНЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ” - Турция 2010
„ТАНЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ” - Турция 2010


read in: Български
„ТАНЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ” - Турция 2010
26 September 2010 - Турция

„ТАНЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ” –
Участие  на Танцова Формация „СОФИСТИК-ЖИВО” в 12-ти международен фестивал SINDIRGI/BALIKESIR FESTIVAL в Турция
13 / 19 СЕПТЕМВРИ 2010г.

В горещите летни дни, когато морето е предизвикателство, а планината обещава хлад, в репетиционните зали на Танцова Формация „СОФИСТИК-ЖИВО” кипeше творческа работа. Репетираха се танци, подготвяха се костюми, изработвахме  цялостна художествена програма за явяването на Формацията на 12-ия международен фолклорен фестивал SINDIRGI/BALIKESIR FESTIVAL в Турция

От българска страна единствената формация,  получила покана за участие във Фестивала е „СОФИСТИК-ЖИВО” – носител на множество български и международни награди, с голям опит при представянето на фолклора ни на подобни форуми. Като партньори  бяха поканени оркестър” Гергьовден” и вокална група „Бисера” от НЧ „Св.Георги Победоносец”, които подкрепиха изпълненията на танцьорите.

Поканата за фестивала дойде при нас още  през м. март и беше одобрена,  финансирана и подпомогната от Столична програма „Култура” на Столична община. Така се даде възможност 45 човека /от различни социални и възрастови групи, обичащи  фолклора  и носещи го като част от себе си да се включат в проекта.

Предизвикателството беше голямо, тъй като съизмервахме националната си култура с държави като Румъния, Хърватия, Нигерия, Босна, Перу, Казахстан, Иран както и изявени турски колективи. Затова като носители на българския фолклорен феномен изградихме програма, включваща максимално много аспекти  - танцов фолклор от различни етнографски области, песенен фолклор, музика, костюми... Задачата на организаторите беше да се докоснем до културното наследство на всяка една от гостуващите страни и да го споделим с всички останали. Целта бе задълбочаване на културните връзки между участниците, спомагане за развитието на междукултурния  диалог, установяване на контакти за бъдещи изяви на чуждестранни фестивали.

За изграждането на  цялостна програма на „СОФИСТИК-ЖИВО” бяха създадени и поставени  танцовите произведения: „Танци от Софийско” – шопска сюита, „Йованка” – македонски танц,  „Момински танц”- пайдушко, както и бяха дообработени и отрепетирани  „Северняшки танц” от Видинско, „На извора” – тракийски джиновски  танц, ”Севда”- шопски танц, „Лудетини” – фолкор от северо-източна България, „Шега” – камерен танц – закачка, „Вечеряй Радо” – родопски фолклор и „Катерино моме” – пирински фолкор. Палитрата е пъстра и цели запознаването с  ритмичното и етнографско многообразието на уникалния български фолклор. И явно сме намерили  вярната формула, защото на всички фестивални концерти получавахме адмирациите на гости и публика, както и техните възторжени аплодисменти!

В програмата на фестивала се проведе и дефиле-парад, с изява на всички гостуващи делегации и местни  турски колективи. Ние се бяхме подготвили  с разнообразни автентични масови народни хора – Дайчово, Пайдушко, Елено моме,  Ръченица, Селско и други. Подкрепени от музикантите на оркестър „Гергьовден” и певиците от ВГ „Бисера” направихме една чудесна емоционална  демонстрация на българско веселие! Проковахме погледи, предизвикахме радостни усмивки, танцьори, музиканти и певици  получиха заслужени  аплодисменти!

Интересна и много добре приета от всички делегации беше и идеята за уъркшоп – всяка една от групите да демонстрира и обучи останалите участници на елементи от репертоара си / хора,  танцови комбинации/. От българския фолклор се спряхме на Право хоро и Дайчово хоро и останахме удивени от вълнуващия подход на колегите ни към танцовия ни фолклор – интересът беше огромен, а резултатите – впечатляващи! Изви се огромно българско хоро, на което хванати ръка за ръка танцуваха хора с различна вяра и националност, обединени от българския ритъм!
На 17-ти септември,  в чест на празника на София, по предварителна уговорка с организаторите, бяхме приети от г-н Йозгюр Ертужрул – Кмет на Съндърджъ. От наша страна бяха поднесени подаръци – плакет на София с изобразена статуята- символ на столицата ни - Св. София, както и типично български сувенири за спомен от нашето гостуване на Фестивала. На Формацията ни бяха връчени  Официална грамота и Специалната награда  на кмета, както и подаръци за всички членове на делегацията ни. Срещата мина изключително задушевно и приятелски – разговаряхме за Фестивала, за културната  политика на общините ни, за запазването на традиционното изкуство и занаяти /градът е център на килимарството в Турция/.Срещата беше отразена в местните медии. Концертът в рамките на фестивалната програма  този ден  беше обявен като посвещение на празника ни.

Подготвихме се и за популяризирането на българската култура   и чрез  размяна на подаръци   с останалите делегации и турски представители  - типични за страната сувенири, музикални CD-та,  както и рекламни материали на Столична община и Формацията ни.
Програмата на Фестивала включваше и туристически обиколки и посещения на забележителности. Незабравими ще останат за нас посещението на Термалните извори в Емендере, най-голямата в света кариера за добив на минерала БОР – горивото на бъдещето, изложби на местни килимари...
Искрено вярваме и се надяваме, че нашето гостуване на 12-тия международен фестивал SINDIRGI/BALIKESIR FESTIVAL в Турция е  спомогнало  за популяризирането на българската национална култура и развитието на междукултурния диалог. С вълнение се връщаме към преживяванията от  Фестивала и очакваме  още много такива изяви!

Елина Топалска - Художествен ръководител на „Софистик-Живо”



back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Raka
Kukunjasa
Rachenitsa na horo
Kate, Kate
Chetvorno horo
Trite stapki
The young tallor
Ormanli
Graovsko
Opas




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map