English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 28 March 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
Общински фолклорен ансамбъл Ловеч в Канбера
Общински фолклорен ансамбъл Ловеч в Канбера


read in: Български
Общински фолклорен ансамбъл Ловеч в Канбера
6 February 2009 - Канбера, Австралия

Отново е февруари, лято е и е време за традиционният многонационален фестивал в Канбера, столицата на Австралия.

Целта  на фестивала е да се представят обичаите, традициите и изкуството на различните етнически групи, които съжителстват на територията на Канбера и околността.

Тази година България бе представена от Общински фолклорен ансамбъл Ловеч с главен художествен ръководител Валентин Барашки и представител на Китарен оркестър при читалище „Наука”,  Ловеч с художествен ръководител и диригент Стефан Тихов. Това е единственият голям оркестър от акустични китари в България.

Участието им е по покана и със съдействието на Българо-австралийско дружество "Родина" от Мелбърн и благодарение на огромните усилия положени за организиране на цялото им турне в Австралия от Виолета Несторова, която е бивш член на Китарният оркестър.

Първото българско участие на фестивала бе през 2006 г. с участието на Ансамбъл „Българче” и художничката от Сливен, Даниела Ненчева, а миналата 2008 година участие имаше Ансамбъл „Варна”  и трио „Жива вода” от Бризбън.

За непрофесионалните танцьори, за хореографите и музикантите от Общински фолклорен ансамбъл "Ловеч" и китаристката от Китарният оркестър,  това участие бе поредната възможност да покажат богатият и уникален български фолклор.

Публиката бе приятно изненадана от колоритността на българските национални носии, темпераментните танци, мелодичните песни и опияняващата музика на старата градска песен.

Участието на български фолклорни изпълнители на този фестивал се превръща в традиция,  която  е отлична  възможност за популяризиране на богатото ни  фолклорно и културно наследство в далечна Австралия.
Многонационалният фестивал е реална възможност за обмен на творчески идеи, поле за ценностна изява и на българската общност в Австралия.

По време на Food and Dance Spectacular,  няколко българки от Дружество „Младост” подготвиха щанд с вкусни сладки и соленки. На щанда бяха показани и брошури за България.

България бе представена и на улицата на Европейският съюз от Българското посолство.

Адриана Андреева – Табиш
Канбера, Австралия



back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Petrunino
Kustendilska rachenitsa
Sitno vlashko
Shareno horo
Chukurovski buchimish
Rachenitsa
Gaida - Avasi
Kiorcho
Kamishitsa
Novoselsko




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map