English
Български
  Home Contact us Login Register 0 items 28 March 2024
News Music Shop Pictures Calendar Forum Song Lyrics Workshop
“Уникалност, шепот, красота в българските гоблени” изложба на Росица Бакалова
 

read in: Български
“Уникалност, шепот, красота в българските гоблени” изложба на Росица Бакалова
12 May 2008 - София, залата на компания “HILD”

На 12 май 2008 г., от 17 часа залата на компания “HILD” на ул. ”Шипка” № 7 отваря врати за изложбата на Росица Бакалова “Уникалност, шепот, красота в българските гоблени”.

Родолюбива българка, внучка на комита от Дряновската епопея, авторката е посветила повече от двадесет години в разработването на модели за гоблени предимно на българска тематика. На тази изложба ще се докоснете до шепота на историята, красотата на бита, неповторимостта на българската природа. Всичко тук е един своеобразен прозорец към българската култура.

Почитателите на това изкуство могат да се насладят на модели по творби на българското художествено творчество: Момиче сред ябълки, Жътвар и  Пластене на сено - по Вл. Димитров – Майстора, Българската мадона – по В. Стоилов, Нашенец с лула и Лъжлив Съби – по Чудомир, Ръченицата – по Я. Мърквичка.

Представени са авторски модели на натюрморти, както и пейзажи от емблематични за страната ни места: Трявна, В. Търново, Копривщица, Етъра- Габрово и др. Представени са и гоблени на български църкви и манастири.

Разработените модели на икони впечатляват с изваяността на образите и уникалното съчетание на цветовете.

Сред експонатите могат да се видят прекрасни модели на народни носии от различни етнографски райони на страната ни, портрети на известни българи, зодиакалните знаци с техните съзвездия, детска серия.

Поредицата “Български владетели през вековете”е създадена в чест на новото хилядолетие като поздрав и духовно послание към всички българи.

Колекцията от гоблени, създадени от Росица и доц. Паско Бакалови, се  състои от над 250 модела. Представени са в много градове на страната ни, както и в Лондон, Будапеща, Дебрецен, Волгоград, Букурещ, Болград, Бердянск, Приморск и др.

Гоблени на Росица Бакалова има на много места по света: Англия, Франция, Италия, Германия, Испания, Финландия, Гърция, САЩ – Калифорния, Тексас, Нюйорк, Украйна, Румъния, Русия и др.

За уникалните си разработки, високо качество и оригиналност в творчеството си г-жа Росица Бакалова е отличена с много награди: “Златна звезда” – от Международния бизнес–център в Мадрид, “Бизнес дама за 2005 г. на Про Кредит Банк”, грамоти от изложения ”Произведено в България” през 1997, 1998, 1999 и 2000 години.

Девизът на сем. Бакалови е: ”Да съхраним корена български!” и   родолюбието е водещо в тяхното творчество.



back
print
send to friend
Boris Dimitrov

Comments
To post comments you should login first. 0 comments, 0 pages | « »
0 comments, 0 pages | « »


RSS NEWS
Shop

Sleeves for Women's Shirt
Sleeves for Women's Shirt



Top Mp3
Boina
Kutsata
Ovchar sviri
Daychovo horo
Trite pati
Gradishko na pesen
E, gugutitse, bela mi Rado
Rachenik
Rachenitsa na horo
Kiustendilsko horo




                                                                                      Follow us:
©1997-2024, All Rights Reserved, Balkanfolk Ltd.   Newsletter Links Terms of Use Site map